Vlasti žele veće akcize na duhan radi pokrića “rupa” u zdravstvu

U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini, po podacima Uprave za indirektno oporezivanje, prodato 413 miliona paklica cigareta, što je zabrinjavajući podatak – smatra ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić i ponovo inicira uvođenje dodatne akcize na duhan.
Dobijeni iznos bi se koristio za dodatno finansiranje zdravstva, odnosno isključivo za punjenje fondova zdravstvenih osiguranja u BiH.
Prodaja cigareta je i veća, ako se ima u vidu i “crno tržište“, zbog čega Stanić traži podršku da se jedan dio sredstava dobijenih od prodaje izdvoji za stabilizaciju zdravstvenog sektora.
-S tim su saglasna oba ministarstva zdravlja u BiH te Distrika Brčko i dvije vlade su razgovarale o dodatnoj akcizi na duhan koja bi išla u fondove zdravstvenog osiguranja – rekao je Stanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci i naveo da bi se, primjera radi, povećanjem akcize za 50 feninga, dobila zančajna sredstva za konsolidaciju zdravstva.
Istovremeno, dodaje, smanjila bi se prodaja duhana, konzumenata, ali i onih koji su pasivni pušači.
Na pres-konferenciji u povodu Svjetskog dana borbe protiv pušenja, rukovodilac dobojskog Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Marin Kvaternik rekao je da u BiH jedan pušač godišnje ispuši 2.278 cigareta, a u Srbiji 2.861.
Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu od posljedica pušenja godišnje umre šest miliona ljudi, a od takozvanog “pasivnog“ pušenja gotovo 600.000 nepušača, koji udišu duhanski dim, a među njima su i najmlađi.
U prošlom stoljeću, procjenjuje se da je od posljedica pušenja umrlo oko 100 miliona ljudi, a u ovom stoljeću od posljedica pušenja mogla bi umrijeti gotvo milijarda ljudi.
Naglasio je da upotreba duhana dovodi do povećanog broja oboljelih, invalidnosti i prijevremene smrti.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close