BiHPrivreda

Vladina politika upravljanja: Uložila 15 miliona u Vitezit da bi ga poslala u stečaj

Federalna Vlada priznala je poraz u slučaju kompanije PS Vitezit, u kojem će pokrenuti stečaj. 

U saopćenju sa jučerašnje sjednice Vlada FBiH navela je da je u posljednjih deset godina po raznim osnovama izdvojeno više od 15 miliona KM budžetskih sredstava za oživljavanje proizvodnje i sprječavanje stečaja u PS Vitezit, što nije dalo očekivane rezultate. 

Samo iz budžeta Federacije BiH isplaćeno je oko 3 miliona KM po osnovu solidarne odgovornosti za obaveze ovog privrednog društva. 

Posljednja takva odluka donesena je 31. jula ove godine, kada je 236 hiljada KM odobreno za umirovljenje 11 zaposlenika. 
Prije toga u aprilu ove godine Vitezitu su izdvojena sredstva za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti iz oblasti zaštite na radu. 

Nakon svega postavlja se pitanja zašto je federalna Vlada upumpavala toliki novac u društvo a za koje je jasno, ili je barem moralo biti jasno, da je privredni davljenik. 

Hoće li nakon svega iko podnijeti račun građanima čiji je novac uludo trošen, a da to nije urodilo rezultatom. 

Vlada FBiH u posljednje vrijeme izdvaja milione KM za uvezivanje radnog staža u propalim preduzećima a sa milionima maraka subvencionira privredna preduzeća u svom vlasništvu, posebno namjensku industriju. 

Iako Vlada na svojim sjednicama analizira utrošak tih sredstava, slučaj Vitezita pokazuje da se takve analize ne rade kako treba. 
Nakon svega samo se potvrđuje teza da je država rastrošni loš gazda, koji ne upravlja dobro državnom imovinom. 

Nedavna analiza MMF-a pokazala je da 500 javnih predzeća ima dug od nevjerovatnih osam milijardi maraka. 
Predstavnici MMF-a poručili su da se vlade “ne ponašaju kao dobri vlasnici” te da “postoji mnogo toga što treba da urade da unaprijede njihov rad”. 

Između ostalog, traži se veći nivo javnosti rada i odgovornosti u javnom sektoru. 
Takva odgovornost treba biti zastupljena i u samoj izvršnoj vlasti koja mora napustiti politiku iz vremena “dogovorne ekonomije” i sama se pokazati boljim upravljačem javnog novca.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close