BiHPolitika

Vladika Grigorije: Pazimo na riječi – mogu da nas podignu, ali i ubiju

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je ponoćnu božićnu liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, uz sasluženje sveštenstva eparhije. Vjernici su u velikom broju došli da uz molitvu dočekaju najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Vladika Grigorije je vjerujućem narodu Trebinja, među kojima je bio veliki broj djece, poželio da im na radost dođe ovaj čudesan dan, poručujući da je vrlo bitno da paze jedan na drugoga i da paze na riječi, jer jedna riječ može da nas podigne, a isto tako može da nas ubije.

“Svaka lijepa, dobra i blaga riječ nas izgrađuje, oživljuje i nadahnjuje, a isto tako nas svaka ružna riječ ranjava, razgrađuje, obara, razbolijeva i čini tužnim. Bog je poslao sina svoga, svoju riječ da bude u nama i sa nama da nam bude na spasenje, na isceljenje, na život i na radost”, rekao je vladika Grigorije.

On je naglasio da ćemo jedino ako budemo pazili na riječi, moći da se izgradimo i mi kao ličnosti, kao narod i kao zajednica.

Vladika Grigorije je istakao da je takva komunikacija važno i zato što Trebinje postaje važan grad u ovom kraju, zemlji, među raznim narodima i različitim kulturama.

“Današnja riječ koju izgovaramo Mir Božiji, Hristos se rodi, je riječ koja nas izgrađuje, oslobađa, koja okreće naša lica prema onima koje volimo i govoreći takve riječi isceljujemo se i oživljavamo ponovo”, rekao je vladika Grigorije.

Na liturgiji je pročitana božićna poslanica NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, te predstavnici privrednog, političkog i kulturnog života grada.

Nakon što su pristupili svetoj tajni pričešća vjernici su otišli svojim kućama da, po običaju, u krugu porodice dočekaju polaznika.

U svim hramovima Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske jutros su, na najradosniji hrišćanski praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista – Božić, služene božićne liturgije.

 

(SRNA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close