Vlada ZDK: Odbijena inicijativa privrednika Jelaha, stipendiranje djece branitelja

Set odluka i izvještaja iz oblasti finansija usvojen je na danas (17. 07. 2014.) održanoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Naime, na prijedlog Ministarstva finansija usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine i Informacija o osvarenim javnim prilivima u prvih šest mjeseci ove godine. Uz to, odbijene su inicijative Udruženja privrednika Jelah i Udruženja društava za leasing o izmjenama Zakona o porezu na promet nekretninama. Predložene izmjene pristigle od ovih privrednih asocijacija upućene su općinama na izjašnjenje s obzirom na to da se radi o direktnim prihodima općina, poput KGZ-a i drugih tzv. parafiskalnih nameta. Općine su u većini odbile ove prijedloge, pa je Vlada shodno tome odbila prihvatanje ovih inicijativa.

Ministarstvo za boračka pitanja sačinilo je Informaciju o stipendiranju branilaca i članova njihovih porodica u 2013/14. godini koju je danas Vlada prihvatila. Iz ove Informacije vidljivo je da je za ovu akademsku godinu konkurisalo 2.148 studenata, a kriterije je zadovoljilo 1.332 kandidata. Za ove svrhe Vlada je, inače, opredjelila u budžetu za ovu godinu blizu 1,5 miliona KM.

U Informaciji se navodi da su analize iz dosadašnjeg perioda dodjele stipendija pripadnicima boračke populacije pokazale da je među stipendistima najveći broj onih koji su postigli dobar uspjeh u toku školovanja. Istovremeno, radi se često o studentima čije porodice su u stanju socijalne potrebe pa je tim više kontinuirano stipendiranje branilaca i članova njihovih porodica u potpunosti opravdalo svoju svrhu. Naime, od ukupno 1.332 odobrene stipendije za prvi i drugi ciklus studija, 770 je studenata – djece demobilisanih boraca, 266 su djeca šehida i poginulih boraca, 189 djece ratnih vojnih invalida, 96 djece umrlih demobilisanih boraca i 11 djece umrlih ratnih vojnih invalida. Evidentno je i to da se svake godine povećava broj onih koji konkurišu za ova sredstva pa se treba imati u vidu i ova činjenica prilikom planiranja budžeta za narednu godinu.

www.magazinplus.eu – ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close