Vlada ZDK-a u ostavci skresala plaće, rad u komisijama, korištenje auta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ostavci je suočena s izuzetno lošim budžetskim prilivom sredstava, a u interesu očuvanja stabilnosti i likvidnosti kantonalnog budžeta, utvrdila je program mjera štednje za ovu godinu i prezentirala javnosti.

Kako je istakao premijer Munib Husejnagić u ostavci, u prvim mjesecima ove godine ostvareni su prihodi od oko 40,66 miliona KM, što je u odnosu na prošlu godinu neznatno povećanje, ali istovremeno smanjeni su prihodi u odnosu na plan.

Ovogodišnji Program mjera štednje Vlade ZDK-a u ostavci bit će realiziran kroz odluke o ograničenjima plaća i drugih ličnih primanja, zatim kroz drastično smanjenje isplata naknada koje nemaju karakter plaća i naknada za rad u komisijama, te zapošljavanja u kantonalnim institucijama.

Ovim programom provođenja restriktivne politike javne potrošnje također ograničava se i korištenje službenih vozila na samo najneophodnije, a predviđa kontrolu ugovaranja poslova i javnih nabavki te materijalnih i drugih troškova.

-Cilj je da se održi stabilnost i likvidnost budžeta, koji su jako upitni zbog izuzetno malog priliva sredstava i to se može smatrati višom silom, pa je traženje unutarnjih rezervi za štednju jedan od načina da se amortizuju udari izazvani smanjenjem prihoda – rekao je danas Husejnagić na pres-konferenciji.

Naveo je da su ove mjere štednje i svojevrstan odgovor na zahtjeve nezadovoljnih građana, koji već mjesec i po dana traže promjene.

Program mjera štednje Vlade ZDK-a precizira rokove i nositelje zadataka, ali ima i manjkavost zbog toga što nema procjene mogućih ušteda.

Do tih podataka doći će se tek analizama, koje će se raditi u kontinuitetu s realizacijom programa, rečeno je na pres-konferenciji.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close