Vlada RS traži pomoć od “antisrpske” Velike Britanije!

Vlada RS traži pomoć od ambasadora Velike Britanije u BiH Edvarda Fergusona kojeg je Dodik nedavno optužio da se miješa u unutrašnja pitanja RS, a Veliku Britaniju proglasio neprijateljem Srba.

Piše: Ljiljana Kovačević

Politika Vlade Republike Srpske, u kojoj je kao jedan od prioriteta navedena borba protiv korupcije, u samom startu je doživjela je fijasko. Najtragičnije u svemu je što je ovaj ozbiljan sistemski problem u admnistraciji RS i sektoru javnih usluga obesmislila sama Vlada RS.

Nije problem jedino u tome što brojne institucije, čija je nadležnost da se bore protiv koruptivnih aktivnosti u društvu (MUP, Tužilaštvo, Sud), skoro da ništa ne čine na tom planu, već što je nakon više pokušaja osnovana i Komisija za borbu protiv korupcije u RS, koja podrazumijeva strategiju, akcione planove, operativne mjere, elaborate integriteta, udarne grupe… Sve skupa zvuči moćno, a iza potpuna praznina.

BACANJE KORUPCIJE U OČI

Premijerka Željka Cvijanović je još prije osam mjeseci u svom ekspozeu borbu protiv korupcije i realizaciju Strategije u borbi protiv korupcije predstavila kao prioritet svih prioriteta. Danas je jasno da je njen istup u parlamentu, kada joj je povjeren drugi premijerski mandat, kada je borba protiv korupcije u pitanju, bio bacanje prašine u oči i deklarativno zalaganje za nešto što svi građani od vlade očekuju.

Odlučnost Vlade RS da se uhvati u koštac sa kriminalom i korupcijom jednostavno ne postoji. Da je drugačije, krenuli bi samo od sebe i premijerka bi podnijela ostavku, jer je glavni sudionik afere „Dva papka“, u kojoj je politička korupcija u RS ogoljena do temelja.

Vlada Republike Srpske održala je ukupno 33 sjednice. Prema dostupnim informacijama, kriminalom i korupcijom bavila se samo na jednoj sjednici i to krajem februara. Tada je usvojena Informaciju o nacrtu stretegije i akcionog plana za borbu protiv korupcije do 2019. godine. U međuvremenu je formirana Komisija koja ima za cilj borbu protiv kriminala i korupcije.

Ni od jednog ni od drugog do sada nije bilo nikakve vajde. Komisija za sporovođenje strategije za borbu protiv korupcije postoji samo na papiru, a njeni članovi se mjesecima nisu sastali. Šta radi i čemu služi Komisija, još se ne zna.

Međutim, navodno zalaganje Vlade RS za borbu protiv korupcije poslužilo je izvršnoj vlasti za druge namjene. Tako je ministar pravde Anton Kasipović ovlašten da se u ime Vlade RS obrati ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini za finansijsku pomoć radi nastavka dalje saradnje na sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske i njenog Akcionog plana.

DOSTA NAM JE PEDIJA

Zanimljivo je da se Vlada RS obraća za pomoć „omraženoj britanskoj abasadi“, čijeg je ambasadora u BiH Edvarda Fergusona predsjednik RS nedavno optužio da se miješa u unutrašnja pitanja RS!!! A Veliku Britaniju proglasio neprijateljem Srba.

„Dosta nam je bilo (Pedija) Ešdauna da bismo mogli trpjeti bilo što od njih. Oni nisu ljudi dobrih namjera. Sve i jedan ambasador iz Velike Britanije dođe ovdje s namjerom i instrukcijom da radi protiv Srba i RS i to je jasno“, rekao je Dodik nakon što je Velika Britanija pokrenula pitanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Dodik je još ambasadora Fergusona optužio da u kontinuitetu izlazi iz okvira dobre diplomatske prakse i otvoreno se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

„Upravo takvim ponašanjem potvrđuje da smo u pravu kada kažemo da BiH nema suverenitet i da njome i dalje upravljaju stranci“, rekao je Dodik.

Sada njegova Vlada od Velike Britanije traži pomoć od 100.000 maraka za borbu protiv korupcije.

Ako je Velika Britanija toliki neprijatelj Srba, zašto joj se Vlada RS obraća za pomoć i zašto dozvoljava uplitanje jedne strane zemlje u pitanje koje bi trebalo da riješe ovdašnje institucije? I zar RS nije, kako to tvrde njeni zvaničnici, dovoljno snažna, i politički i finansijski, da tu borbu iznese sama? Očigledno da nije i da Vladi RS britanski novac nije mrzak niti ga smatra antisrpski obojenim.

(zunal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close