Vlada KS-a: Odmah uspostaviti saobraćaj; Radnici: Ne bojimo se prijetnji

Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici u petak navečer povodom dešavanja u Grasu donijela zaključke u kojima se nalaže da se odmah uspostavi tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na čitavoj teritoriji Kantona Sarajevo i u tom smislu angažuju svi uposlenici Grasa koji su neophodni za javni prevoz, kao i da se angažuju sva vozila koja se koriste u javnom gradskom prevozu.
Vlada je naložila Skupštini, Nadzornom odboru i v.d. direktoru Grasa da angažuju kompletnu službu obezbjeđenja u cilju zaštite komunalnih objekata i sredstava od eventualnog devastiranja uz punu saradnju s pripadnicima MUP-a KS.

Vlada je također naložila da se utvrde razlozi nastanka nenajavljene i nezakonite obustave saobraćaja i protiv odgovornih lica da se pokrenu odgovarajuće materijalne, krivične i disciplinske mjere.

Radnici: Ne bojimo se prijetnji

Član Sindikata komunalne privrede Adnan Porča je kazao da radnici nemaju namjeru otići iz kruga preduzeća sve dok se ne povuče odluke o smjeni v.d. direktora Adisa Šehića i poništi imenovanje Hasana Bašića.

“Mi ovdje ostajemo dok god ne ponište imenovanje Bašića bez obzira na prijetnje da ćemo biti sankcionirani”, kazao je Porča.

Bašić uputio poziv radnicima da se jave na posao

 

Novoimenovani vršilac dužnosti generalnog direktora Gradskog javnog saobraćajnog prevoza u Sarajevu (GRAS), Hasan Bašić, uputio je u petak navečer javni poziv svim uposlenicima ovog preduzeća da se obavezno odmah jave na svoja radna mjesta.

Poziv je uslijedio nakon što su radnici GRAS-a u poslijepodnevnim satima u petak povukli sva vozila iz saobraćaja kao znak protesta zbog imenovanja Bašića za direktora i započeli štrajk

Kako je kazao Bašić, uposlenici koji po Ugovoru o radu obavljaju poslove vozača autobusa, minibusa, tramvaja i trolejbusa su obavezni  javiti se na raspored, uposlenici na poslovima održavanja vozila svih vidova saobraćaja, kao i ostali uposlenici koji su po rasporedu planirani za rad.

 

Neodazivanje uposlenika na ovaj poziv i odbijanje izvršavanja svojih radnih zadataka i obaveza planiranih procesom rada smatrat će se prekršajem obaveza preuzetih Ugovorom o radu.

Također, pozvani su svi vozači koji su završili obuku za vozače tramvaja i trolejbusa da se i oni odmah jave u depo trolejbusa i dispečerski centar tramvajskog saobraćaja radi rasporeda, saopćeno je.

Kako je protest nastao bez najave, došlo je do kolapsa saobraćaja u pojedinim dijelovima glavnog grada BiH.

Radnici nisu dobili poziv za sastanak

 

„Nismo još dobili zahtjev Uprave za sastanak. Kada dobijemo, sastanak će biti održan“, rekao je tokom štrajka predsjednik Sindikata autobuskog saobraćaja u GRAS-u Rasim Bećirević i dodao da Sindikat GRAS-a smatra da je Bašić „istrošeni kadar“, te da više ne može obavljati direktorsku funkciju.

Nadzorni odbor preduzeća u petak je imenovao Bašića za direktora.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close