Vlada Federacije više nije ovlaštena za probleme Krivaje!

Radnici Krivaje – Mobel blokirali su put M-17 kod Žepča. Traže plate te raskid kupoprodajnog ugovora sa Ortačkom grupom. Nakon što je prethodna vlada itekako utjecala na sudbinu Krivaje, ova sadašnja kaže da nije ovlaštena da se miješa!

Piše : Amarildo Gutić

Nekoliko stotina radnika Krivaje Mobel, firme nastale prodajom većeg dijela ove firme u stečaju, blokiralo je magistralni put kod Žepča. Dan ranije, blokirali su upravnu zgradu firme, kao i odvoz gotovih proizvoda. Kažu da dobijaju neredovnu i umanjenu platu, da iz uprave najavljuju otpuštanje, odnosno da niti jedna stavka ugovora nije ispoštovana nakon godinu dana postojanja nove firme.

Podsjetimo,25.9.2014. potpisan je ugovor kojim je ortačka grupa sastavljena od 4 firme, kupila imovinu Krivaje u stečaju za 8,7 miliona KM. U tu sumu uračunato je preuzimanje 6 miliona kredita od Razvojne banke. Potpisivanju ugovora prisustvovao je tadašnji federalni premijer Nermin Nišić. U slavodobitnom ozračju, sve je prikazano kao rezultat napora njegove vlade da se riješi višegodišnji problem opstanka Krivaje.

Vlada je preuzela obavezu da će do dana potpisivanja ugovora onim radnicima kojima nije uvezan radni staž, kad budu ostvarivali pravo za penziju, biti uvezan onako se radi i ostalim radnicima u Federaciji, u roku od šest mjeseci od dana sticanja tog prava. Dogovorili smo da ćemo uticati prema Zavodu za zapošljavanje, da se reprogramira onaj dio kredita koji ima, koji je dospio za Krivaju, a koji smo mi dali na ime očuvanja radnih mjesta, imajući u vidu da bi svi radnici trebali da pređu u novu Krivaju i da se očekuju i nova zapošljavanja, “ rekao je Nikšić nakon potpisivanja.
Nova Vlada, novi stav

“S obzirom na činjenicu da je IP Krivaja d.o.o. u stečaju već četiri godine, što je sudski postupak u kojem je nastala i Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići, Federalna vlada nije ovlaštena, niti se može miješati u sudski postupak. Ovo posebno zbog toga što su kupoprodajni ugovor zaključili IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, a potpisao ga stečajni upravnik Hamdija Muratović i Ortačka grupa”, navedeno je u saopštenju Vlade Federacije, povodom sadašnjih radničkih zahtjeva da se raskine privatizacioni ugovor sa Ortačkom grupom.

Da sumiramo, prethodnoj vladi nije smetao ni stečajni ni sudski postupak da proda većinu Krivaje. Ovoj sadašnjoj, stečaj služi kao opravdanje da ne čini ništa i nadležnost prebacuje stečajnom upravniku. Zaključak je jasan : ili je prethodna vlada kršila zakon ili ova sadašnja izbjegava “vruč krompir” nastao protestima radnika Krivaje i njihovim zahtjevima.

A radnici su samo tražili da im i ono 300 KM plate bude redovno, umjesto da je dobijaju sa zakašnjenjem i to u tri rate. Izašli su na ulicu, jer kažu, drugog rješenja nemaju.

Žurnal je u prethodnih mjesec dana iscrpno opisao šta se dešavalo u Krivaji tokom poslijeratnih godina. Priča očito ima svoj neizvjesni nastavak…..

http://zurnal.ba/novost/19445/dossier-krivaja-1-kako-je-opljackan-zavidovicki-gigant

http://zurnal.ba/novost/19467/dossier-krivaja-2-gdje-je-nestalo-100-miliona-maraka-drzavnog-kapitala

http://zurnal.ba/novost/19477/dossier-krivaja-3-bolje-opljackati-krivaju-nego-nelegalno-posjeci-drvo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close