Vlada Federacije BiH u četvrtak prekida s radom?

Vlada Federacije BiH od idućeg četvrtka poslijepodne prekinut će s radom, preciznije sama sebi dat će tehnički mandat, piše Dnevni list. 

Naime, premijer Nermin Nikšić zakazao je za četvrtak prijepodne sjednicu na kojoj se ministri trebaju izjasniti o inicijativi 56 zastupnika Zastupničkog doma i 35 izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH da se izglasava nepovjerenje kompletnoj Vladi na čelu s njezinim predsjednikom Nikšićem. Nakon toga, Vlada će se do konačne odluke oba doma Parlamenta sastajati ili telefonski odlučivati samo o izuzetnim ili izvanrednim pitanjima vezanim uz funkcioniranje Federacije BiH.

Rovovska bitka

Ovo je Dnevni list doznao jučer u sjedištu Vlade, a  zanimljivo je da nitko od ministara o ovome ne želi javno govoriti. Prošlog tjedna predsjedatelju Zastupničkog  doma Parlamenta FBiH, a odmah zatim i predsjedatelju Doma naroda, stigao je zahtjev dijela zastupnika i izaslanika da na dnevni red idućih zajedanja stave izglasavanje nepovjerenja Vladi. To je jučer službeno potvrdio i premijer Nermin Nikšić i najavio da zasjedanje Parlamenta očekuje idućeg tjedna, odmah nakon sjednice Vlade.

On je zasjedanje Vlade zakazao za četvrtak i kako god da se federalni ministri izjasne, najviše za desetak dana sastat će se Zastupnički dom, a odmah nakon toga i Dom naroda.

Prema onome što su novinari ovog lista doznali, ministri iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a tražit će na sjednici u četvrtak detaljno obrazloženje gdje i u čemu su pogriješili u svom radu da bi im bilo izglasano nepovjerenje građana preko zastupnika i izaslanika. Prema informacijama Dnevnog lista, ni ministri iz SDP-a, računajući  i premijera Nikšića, nisu baš načisto kako se ponašati u cijeloj ovoj situaciji i neki od njih nisu sigurni bi prihvatili ostati u rekonstruiranoj Vladi s obzirom da bi im ostala “mrlja u karijeri”.

U međuvremenu, vodi se rovovska bitka između nove četveročlane koalicije (SDP, dva HDZ-a i SBB) s jedne i ostalih s druge strane. Navodno, predsjednik Federacije Živko Budimir nema namjeru potpisati da novi mandatar bude aktualni premijer  Nermin Nikšić i da ministri ostanu SDP-ovci Zukan Helez i Zoran Mikulić. Prije dva dana u nekim internim razgovorima Budimir je, kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, pristao na Mikulića, ali je energično odbacio bilo kakvu mogućnost kao mandatar prihvatiti Nikšića i kao ministra Heleza.

Zahladili odnosi

Iz SDA su već jasno i glasno poručili da će njihovi izaslanici u Domu naroda, a imaju većinu, blokirati izglasavanje nepovjerenja kompletnoj Vladi tako što će se pozvati na vitalni nacionalni interes. U tom slučaju, konačno rješenje morat će dati Ustavni sud FBiH, međutim, zbog činjenice da u njemu sada ima pet umjesto devet sudaca i da u Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nema sudaca iz reda bošnjačkog naroda, jasno je da se odluka ne može odmah očekivati. Prema našim informacijama, dva HDZ-a su svojim koalicijskim partnerima – SDP-u i SBB-u, dala do znanja da im ne pada napamet da se rekonstrukcija Vlade odugovlači i da će se, ako sve ne bude riješeno, do kraja idućeg mjeseca povući iz čitave priče.

Svakako da je u ovakvoj situaciji u najtežem položaju federalni premijer Nermin Nikšić. On još od svibnja prošle godine, kada je ‘pukla’ koalicija stranaka okupljenih oko platforme, uspijeva održati Vladu na okupu, zakazivati, održavati sjednice i da se donose jednoglasne odluke. Kojom se u svemu tome služi “gimnastikom”, samo on zna.

Od idućeg četvrtka premijer Nikšić će biti “na panju”. Naime, Dragan Čović, šef HDZ-a, već je SDP-u stavio do znanja da “moje strpljenje ima rok”. Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, još je izravniji i precizniji, a što je u nekim političkim krugovima  protumačeno i kao njegova prijetnja: “Stav SBB-a je da Vlada ne treba donositi bilo kakve odluke osim nekih hitnih mjera ili rješenja. Dobro bi bilo da premijer Nikšić zakazuje sjednice Vlade sa samo jednom ili dvije točke dnevnog reda ako se radi o nekim hitnim situacijama, a ne da održava sjednice s 30 ili 40 točaka dnevnog reda.”

– Vjerujem da će premijer Nikšić shvatiti ovu poruku – javno je poručio Radončić.

Inače, posljednjih dana, prema izvorima iz vrhova SDP-a i SBB-a, odnosi Radončića i predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije su zahladili. (DL/Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close