Vlada FBiH: Željeznice FBiH će kupiti Gredelj-Revom

Željeznice Federacije BiH će na prvoj sljedećoj licitaciji kupiti preduzeće “Gredelj-Revom” iz Dobošnice kod Lukavca, dogovoreno je na sastanku u Vladi FBiH, javlja reporter BHRT.

Rješenje za radnike „Gredelj-Revoma“ je na pomolu, jer je na sastanku premijera Fadila Novalića, premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i predstavnika preduzeća sa područja TK koja su nadležnosti Vlade FBiH,  dogovoreno da ovu firmu na prvoj narednoj licitaciji koju organizuje Poreska uprava Federacije BiH kupe-Željeznice FBiH.
„Željeznice FBiH imaju obezbijeđena sredstva za tu namjenu, stoga nam neće biti potrebna pomoć Vlade FBiH“, rekao je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

Riječ je o preduzeću čiji je većinski vlasnik”Gredelj Revom” Zagreb. Manjinski dio kapitala posjeduje “Gredelj Revom” Sarajevo. Od 2009. godine firma je u problemima, zbog čega 80 radnika ne prima plaću niti im se uplaćuju doprinosi.

I ranije su organizirane aukcije na kojima, i pored obećanja Željeznica FBiH i federalnog Ministarstva saobraćaja, nije kupljen pogon u Dobošnici.

Imovina „Gredelj-Revoma“, čija je knjigovodstvena vrijednost šest miliona KM, na prvoj aukciji je prodavana za 3,6 miliona KM, ali niko nije dao ponude, pa će treća aukcija biti održana krajem januara naredne godine.

Na nedavni (12. august 2015.) peti pokušaju prodaje firme “Gredelj-Revom” iz Dobošnice kod Lukavca na javni oglas Poreske uprave Federacije o prodaji imovine ove firme, ponuđene po cijeni od 1,8 miliona konvertibilnih maraka, nije stigla nijedna ponuda.

Na sastanku koji je organizovan u cilju stvaranja ambijenta za rješavanje problema firmi sa područja Tuzlanskog kantona bili su i predstavnici iz rudnika Kreka koji se, kako su rekli, planiraju kreditno zadužiti kod Razvojne banke.

Ovaj kredit neophodan im je kako bi sanirali štete koje je rudnik pretrpio u prošlogodišjim poplavama,ali i kako bi isplatili dugovanja Fondu zdravstvenog osiguranjua Tuzlanskog kantona za neuplaćene doprinose.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close