BiHPolitika

Vlada FBiH zabilježila najveću produktivnost u posljednjih šest godina

Vlada Federacije BiH je u prvoj polovini 2016. godine zabilježila najveću produktivnost u posljednjih šest godina, saopćeno je danas na konferenciji za novinare Centara civilnih inicijatica (CCI) u Sarajevu na kojoj je predstavljena analiza rada Vlade FBiH i Federalnog parlamenta.

“Politička nestabilnost u Federaciji BiH postala je stalna kategorija. Uskostranački i lični interesi, koji se po pravilu pakuju u formu nacionalnih, čine nemogućim bilo kakav duži period političke stabilnosti i rada posvećenog opštem društvenom dobru. Nakon svega par mjeseci stabilnosti, krajem 2015. godine, i probuđene nade da će se vlast zaista koncentrisati na reformsku agendu, euroatlanske integracije i rješavanje problema građana, u 2016. smo ponovo svjedoci međusobnih sukoba unutar vladajuće koalicije. Vlada ne funkcioniše kao jedinstven harmoničan organizam, nego je na djelu uobičajen metod vladanja u BiH, u kojem svaka stranka ima ‘svoja’ ministarstva. Sve se to odražava na rezultate rada vlasti. Naročito Parlamenta, u kome sva neusaglašenost u samom startu, proizvodi probleme u finalizaciji posla i samom funkcionisanju institucija”, kazala je Ana Lučić, koordinatorica za medije CCI.

Ipak, sa 1.646 razmotrenih mjera Vlada je ostvarila za 20 posto veću produktivnost nego u prvoj polovini 2014. godine, koja je dosad imala najbolji rezultat.

Sa druge strane, 42 ukupno utvrđena zakona, u posmatranom periodu (30 u prijedlogu i 12 u nacrtu) su za 18 posto manje od realizovanog u 2012. godini, a za 45 posto manje od broja zakona utvrđenih u prvoj polovini 2014.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je u prvih šest mjeseci 2016. godine razmotrio 67 mjera što je za 33 mjere manje od rezultata prethodnog saziva u prvoj polovini druge godine svog mandata (2012.). Razlika kod Dom naroda je manja, ali je rezultat ipak negativan – u posmatranom periodu Dom naroda je razmotrio 84 mjere, što je za 14 manje od rezultata iz prve polovine 2012. godine.

Iz CCI-ja ističu kako je Predstavnički dom usvojio program rada za 2016. godinu 18. maja, dakle sa pet mjeseci kašnjenja, dok Dom naroda uopće nije izvršio ovu obavezu. Transparentnost rada Parlamenta FBiH je na zadovoljavajućem nivou, ali CCI smatra da postoje značajni problemi i dosta prostora za poboljšanje te transparentnosti.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close