Vlada FBiH: Za kredite malim i srednjim firmama 6,5 miliona KM

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela Odluku o kreditnim poticajima razvoju poduzetništva putem Razvojne banke FBiH u iznosu od oko 6,5 miliona KM.

On je, na pres-konferenciji nakon sjednice, pojasnio da je riječ o kreditima na sedam godina uz grace period od dvije godine i s kamatom do dva posto, koji će biti oglašeni putem javnog poziva za mala i srednja preduzeća.

Zukić je istakao da je Vlada donijela i Odluku o dodjeli grant sredstava u iznosu 5,15 miliona KM za 13 različitih projekata, među kojim su poduzetničke zone, stimuliranje zapošljavanja, stimuliranje poduzetništva žena i mladih, te osavremenjavanje tehnologija.

Dodao je da će taj grant podržati i UNDP s 495.000 KM te će korisnici sredstava, a to su uglavnom općine, moći povući oko 1,5 miliona KM.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH Stipo Buljan rekao je da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Odluku o usvajanju programa vezanog za trajni revolving fond čime su odobrena sredstva od oko 19 miliona KM koja će biti plasirana uz kamate od 0,9 posto i s obradom od 0,6 posto, a putem Union banke.

Dodao je da za ta sredstva mogu aplicirati firme koje djeluju u oblasti metalne i elektro industrije, gume, kože, obuće, tekstila, namjenske industrije, drvne industrije, građevinsrstva i slično.

Buljan je rekao da je na sjednici donesena i Odluka o izdvajanju 600.000 KM za uvezivanje staža u državnim kompanijama.

Također, naveo je da u kompaniji Terminali Fedracije BiH imenovan privremeni Nadzorni odbor i za v.d. direktora imenovan Hermedin Zornić, te je donesena Odluka o prebacivanju sredstava od oko 1,8 miliona KM prikupljanih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close