Vlada FBiH pravi Fond za obnovu, EPBiH daje milion KM!

Vlada Federacije BiH priprema hitnu uspostavu Fonda za obnovu i rekonstrukciju nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz izvoda bliskih Vladi.
U toku je priprema dokumentacije te pregovori o količini sredstava koja će biti prebačena i prikupljena u fond.
Prema prvim informacijama, još uvijek nije poznato koliko će novca biti na raspolaganju Fondu, ali će biti riječ o milionskim iznosima, obzirom na količinu štete koja je prouzrokovana.
Nezvanično, „Elektroprivreda BiH“ će urgentno izdvojili milion maraka za taj fond, a očekuje se i pomoć drugih državnih kompanija.
– Jasno je da će biti potreban dugotrajan period obnove od ovakve katastrofe, zbog čega Vlada želi da se ti napori u obnovi intenziviraju i da se koordiniraju na najefikasniji način – kazao nam je izvor.
Kako saznajemo, Vlada će dio sredstava iz budžeta hitno prebaciti u ovaj fond za obnovu, a već je premijer Nermin Nikšić naložio svim ministarstvima i institucijama da naprave maksimalne uštede i izdvoje dio postojećih sredstava za ove svrhe, saznaje Patria.
Također, Nikšić je pozvao veliki broj privrednika iz FBiH danas poslijepodne na razgovore o situaciju u sjedište Vlade FBiH, gdje će im biti predstavljen i ovaj projekt.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close