Vlada FBiH: Današnji nastavak 70. sjednice

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, u današnjem nastavku 70. sjednice u Sarajevu usvojila je Konačni izvještaj Federalne komisije za procjenu šteta o posljedicama prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama i niskim temperaturama u februaru 2012. godine, saopćeno je iz Vladinog urefa za odnose s javnošću.

Istovremeno je data saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite da sredstva u iznosu od 3.038.000 KM rasporedi u skladu s Prijedlogom odluke Federalne komisije za procjenu šteta s kojim je danas upoznata Federalna vlada.

Radi se o direktnoj finansijskoj pomoći Federalne vlade i Federalnog štaba civilne zaštite kantonima i općinama u saniranju šteta.

Zadužena je Federalna uprava civilne zaštite da u skladu sa svojim ovlaštenjima i u suradnji s Federalnim ministarstvom finansija, realizuje odluku Federalnog štaba civilne zaštite.

Rezultati deminiranja

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Federalne uprave civilne zaštite o implementaciji Programa deminiranja 2012. – Faza XIV za period od 1. januara do 30. septembra 2012. godine.

Devet deminerskih timova koji su locirani u devet kantona te po jedan deminerski tim za uzorkovanje i za mašinsku pripremu i tehničko izviđanje terena su zbog proglašenja stanja prirodne nesreće deminerske aktivnosti počeli u aprilu.

Do kraja septembra 2012. godine tretirano je ukupno 351.939 m2 sumnjive površine, od čega na čišćenje otpada 137.546 m2 i 214.393 m2 na uklanjanje vegetacije.

U odnosu na plan, ostvaren je prebačaj za 12,8 posto.

Na ovim zadacima pronađeno je i uništeno 50 protivpješadijskih i protivtenkovskih mina i 67 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava i deminirano deset građevinskih objekata.

Mašinski tim za uklanjanje ruševina je u cjelosti ispunio zacrtani plan.

Radio je na području osam kantona i uklonio ruševine 95 kuća, odnosno 12.180 m3 šuta-otpada u cilju stvaranja uslova za povratak izbjeglih i prognanih.

Angažovanjem svih deminerskih potencijala Civilne zaštite (deminerski i mašinski timovi) pregledano – tretirano je ukupno 446.055 m2 sumnjive površine ili 88 posto u odnosu na plan.

Odobrava se Federalnoj upravi civilne zaštite da u slučaju potrebe za popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta u Programu deminiranja može neposredno od Vlade Federacije BiH tražiti saglasnost za popunu takvih radnih mjesta javnim oglašavanjem, bez provođenja prethodne procedure popunjavanja i putem sporazumnog preuzimanja državnih službenika i namještenika iz drugog organa državne službe, kako je to utvrđeno Zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Zadužena je Federalna uprava civilne zaštite da pristupi izradi Programa deminiranja za 2013. godinu – Faza XV, koji će biti dimenzioniran na 187 izvršilaca, s tim da će se budžet Programa deminiranja riješiti u okviru ukupnog budžeta Federalne uprave civilne zaštitite ili kao poseban grant, kao što je to bilo do sada.

Nabavka kerozina za slučaj nesreća

Vlada FBiH je odobrila Federalnoj upravi civilne zaštite da osigura zalihu od 10 tona kerozina te da ugovorom reguliše nabavku do 50 tona.

Ovo gorivo bi se koristilo prema ukazanoj potrebi u slučaju prirodnih i drugih nesreća kada su potrebni helikopteri Oružanih snaga BiH ili druge letjelice koje se angažiraju iz susjednih i drugih država.

Ovo gorivo bi se moglo koristiti samo po naredbi Federalnog štaba civilne zaštite ili po zahtjevu Federalne uprave civilne zaštite.

Nagrade sportskim klubovima

Vlada Federacije BiH je na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima, odlučila da se Džudo klubu Nippon iz Sarajeva za Larisu Cerić koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za seniorke U-23, dodijeli nagrada u iznosu od 30.000 KM.

Od toga džudistkinji pripada 20.000 KM, a njenom treneru 10.000 KM.

Također je odlučeno da se Stonoteniskom klubu Vogošća dodijeli 15.000 KM za osvojeno prvo mjesto u Premijer ligi Bosne i Hercegovine za sezonu 2011/2012, a Nogometnom klubu SFK 2000 Sarajevo 15.000 KM za osvojenu titulu prvaka Bosne i Hercegovine u ženskom nogometu.

Donesena je i odluka da se Nogometnom klubu Široki Brijeg dodijeli 80.000 KM za projekt rekonstrukcije nogometnog kampa.

Finansijske odluke

Na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a u cilju rješavanja izuzetno teške finansijske situacije na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se odobrava izdvajanje 50.000 KM.

Također je odlučeno da se iz sredstava Tekućih rezervi za obnovu sarajevske Vijećnice izdvoji 150.000 konvertibilnih maraka, a za uspostavljanje doktorskog studija iz oblasti filma na Sarajevo School of Science 30.000 KM.

Sjednica Vlade je završena u 9.15 sati.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close