Vlada F BiH: Nikšić s predstavnicima travničkog „Borca“

Najrealniji način za rješavanje problema radnika Konfekcije „Borac“ d.d. Travnik jeste prodaja tehnoloških cjelina kroz proces takozvane male privatizacije, ocijenjeno je na jučerašnjem susretu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i direktora Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhreta Fazlića s menadžmentom i sindikalnim predstavnicima ovog poduzeća. Uz to, treba iskoristiti sve mogućnosti za revitaliziranje proizvodnje u ovoj konfekciji.

Predstavnici „Borca“ kazali su da 246 radnika nemaju nikakva primanja niti zdravstvenu zaštitu, a u prosjeku im nije uvezano po 13 godina radnog staža. Angažirano je jedino petnaestak radnika, uglavnom u Upravi i na čuvanju imovine ove tvornice.

Dodatni problem je blokada namjenskog računa, zbog čega „Borac“ ostaje bez sredstava koja inače dobija od izdavanja imovine pod zakup.

Premijer Nikšić kazao je da će Vlada Federacije BiH učiniti sve što je u njezinoj mogućnosti i u okviru zakona kako bi se iznašlo što brže i povoljnije rješenje za tešku socijalnu situaciju u kojoj se nalaze radnici „Borca“. Pri tome se misli na stvaranje uvjeta za uvezivanje staža.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close