-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Vježba koja sagorijeva više kalorija nego 30 minuta trčanja

Ako želite da oblikujete cijelo tijelo, poboljšate svoju kardiovaskularnu kondiciju i istrošite kalorije, nema više potrebe da se znojite satima u teretani.

Jedina stvar koju trebate je konopac za preskakanje. Dokazano je da preskakanje konopca ima mnoge prednosti i odličan je dodatak drugim vježbama.

Postoje studije koje ukazuju da je 10 minuta preskakanja užeta, jednako efikasno kao i 30 minuta trčanja u smislu kardiovaskularnih poboljšanja i potrošnje kalorija. Preskakanje užeta sagorijeva oko 330 kalorija, dok trčanje sagorijeva 270 kalorija. Uz to vam ne treba puno prostora i vremena za izvođenje vježbe. Može se raditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme kada vam odgovara uz neku dobru muziku koja motiviše. Loše vrijeme napolju više nije izgovor!

Djeluje na nekoliko grupa mišića

Preskakanje konopca oblikuje ruke, noge, leđa, trbušnjake, zadnjicu i ramena. Jednom kada se usavršite, tehnika preskakanja je vrlo jednostavna bez obzira na godine, oblik tijela ili trenutnu fitnes spremnost i kondiciju.

Popravlja koordinaciju

Preskakanje konopca ne utiče ravnomjerno samo na određene grupe mišića, ono čak poboljšava koordinaciju, dinamičnu ravnotežu i reflekse.

Šta treba da znate prije početka preskakanja konopca

Prvi korak je izbor odgovarajućeg konopca. Ako imate priliku, kupite ga u prodavnici sportske opreme gdje možete dobiti savjet vezan za dužinu, ručke i materijal užeta po vašoj mjeri. Obujte udobne patike za vježbanje zbog sigurnosti zglobova. Držite glavu uspravno, a pogled prema naprijed. Ne gledajte dolje. Trup treba da bude ravan, a koljena malo savijena. Držite laktove uz tijelo pod pravim uglom. Držite ručke prstima, a ne dlanovima.

Važno: zglobovi se koriste da biste vrtjeli konopac, ne ruke. Koristite prednji dio svojih stopala za skok na podlogu. Petama ne dodirujte pod kada doskočite. Ne morate skočiti vrlo visoko, dovoljno je skočiti tri do četiri centimetra. Nakon što savladate osnovni skok, možete pokušati i druge tehnike skakanja s užetom: dvostruki skok, na jednoj nozi, unakrsno, prenosi “Zadovoljna”.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close