Kultura življenjaLifestyle

“Vještice” su spaljivali “progresivci”

LAGALI SU VAS: “Vještice” su spaljivali i ubijali za vrijeme Renesanse, a ne u Srednjem vijeku

Izvor: SAŠA. F.  – logicno.com

Čim netko spomene “vještice”, odmah svi pomisle na Srednji vijek, crkvu i inkviziciju. Totalno pogrešno. Kao i danas, “vještice” su spaljivali “progresivci”, a ne konzervativci. Ovu tamnu stranu Renesanse, malo tko zna. Kao da se ubijanjem žena, želilo stvoriti novog čovjeka. Uvaženi povjesničari, pa čak i feministkinje se slažu da mit o ženama vješticama je ustvari realnost novog doba, a ne mračnog kako smo učili u školama.

Za vrijeme Renesanse nekoliko desetaka tisuća žena je optuženo i ubijeno za vještičarenje. Povijesne činjenice jasno govore da u Srednjem vijeku, žene koje su se bavile vještičarenjem, nisu ni suđene ni ubijane. Tada ih je društvo ih je izoliralo i smatralo ludim. Suđenje, ubijanje i mučenje dolazi s novim, “modernim” čovjekom.

Prva suđenja za vještičarenje kreću početkom 15. stoljeća. U samo 200 godina tj. do 1630., za vještičarenje je osuđeno preko 100.000 žena od kojih 50.000 na smrt teškim mučenjem, iznova od strane modernog i racionalnog čovjeka epohe svjetlosti.

Povjesničari i logične osobe su se uvijek pitale, zašto je vještičarenje bilo europski izum. Uzroke treba tražiti u ulozi žena u tadašnjem društvu. Žene bez djece su često bile krive za neplodnost i loš libido muževa. Većina tih žena je imala više vremena, te je pokušavala liječiti druge i razumjeti tadašnje prirodna farmakološka rješenja. Kratko rečeno, žene koje nisu imale muževe i djecu su smetale zbog svoje radoznalosti i znanja. Proglašavali su ih vješticama, jer čovjek Renesanse i kler nisu prihvaćali dominaciju osoba, koje po njima nisu bile dovoljno stručne, iako su objektivno posjedovale veliko znanje. U ime znanost ih je trebalo eliminirati.

Svi iscjeliteljski pokušaji i akti su, za progresivce i kler, bili magija ili praznovjerje, što je pokrenulo okrutan progon jer su vještice tj. žene postale “heretici”. Magija nije “sveta”, praznovjerje nije “religija”, čime su žene automatski uvezane sa zlom – postale su “vještice”.

Početak progona žena krajem Srednjeg vijeka i početkom Renesanse, posljedica je epidemija, gladi i nezadovoljstva, a što je bilo dovoljno da žene bez muževa i djece postanu žrtveno jare.

Što je period Renesanse više napredovao, okrutnost prema ženama je bila veća. Čudno, kako priča iz prošlosti, oslikava priču današnjice.

Danas mnogi povjesničari i filozofi tvrde da je lov na vještice bio, na neki način, cijena koju je trebalo platiti za rađanje modernog, racionalnog i prosvijećenog čovjeka. Trebalo je ubiti žene Srednjeg vijeka, kako bismo imali čovjeka novog doba.

Narodi Balkana se moraju dobro zamisliti i zapitati što se njima sprema za stvaranje “novog” i “boljeg” svijeta. Hoćemo li mi preuzeti ulogu žena Srednjeg vijeka i svojom osobnom žrtvom pomoći “progresivnim” i “racionalnim” osobama da stvore još bolji svijet ubijanjem i spaljivanjem?

Izvori: 
– Les sorcières nous effraient-elles encore ?
– Introduction : La répression de la sorcellerie aux marges du royaume de France à la fin du Moyen Âge
– La Grande Chasse aux sorcières : en Europe aux débuts des temps modernes
– Préhistoire de la sorcière d’après quelques récits français des XIIe et XIIIe siècles

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close