Vjekoslav Bevanda: Nije pakao samo u Bosni i Hercegovini, pakao je svuda oko nas

Ima li igdje na svijetu ovoliki broj penzionera na broj stanovnika kao kod nas? Ima li igdje u svijetu da se sa 35 godina starosti ide u mirovinu? Zdravi momci trebaju doći pred zgradu Federacije i štrajkovati sa 35 godina starosti. I onda mene pitate, zašto je jedan radnik na jednog penzionera, kaže predsjedatelj Vijeća ministara BiH koji za Poglede govori o aranžmanu sa MMF-om, Vijeću ministara, četvorki, šestorki, medijima…

(Oslobođenje)

O BiH koja je u Forbesu označena kao ekonomski pakao…

– Mislim da je pakao svuda oko nas. Možda ima neko ko nije bio svjestan da će i Bosnu i Hercegovinu zahvatiti jedna teška ekonomska kriza koja pogađa puno jača i stabilnija gospodarstva i uređenije države, koje nemaju političkih problema kao mi, države gdje je ekonomija u prvom planu. To nije čudno. Nije pakao samo u Bosni i Hercegovini, pakao je svuda oko nas.

Šta Vijeće ministara konkretno čini da izađemo iz tog pakla?

– Vijeće ministara u okviru svih svojih nadležnosti čini jako puno i donosi odluke. Rekao sam, to je sadržano u onoj mapi puta gdje je Vijeće ministara od 26 obveza do sad izvršilo, za manje od godinu, 24 obveze. Ali, da bi se izlazilo iz pakla treba biti odgovoran – ne može Vijeće ministara konzumirati nadležnosti koje su realno na entitetima. Ne može Vijeće ministara donositi odluke iz domena porezne politike itd. Znam šta sam radio kao ministar finansija u Federaciji – donio Zakon o jedinstvenom sustavu registracije, pa naši poduzetnici ne moraju ići na 50 adresa nego registraciju imaju na jednom mjestu. Plaćaju na jednom mjestu. I puno drugih stvari. Znači, treba napraviti ambijent i iskoristiti činjenicu da Hrvatska ulazi u Evropsku uniju i onda ne plašit’ narod ulaskom Hrvatske, nego tražiti mogućnosti, sigurnost za ulagače.

O matičnim brojevima…

– Što se mene tiče, meni je prihvatljivo svako rješenje u vezi s jedinstvenim matičnim brojem. Bitno je samo da naša djeca što prije počnu dobivati matični broj. Mi smo i jučer na sjednici Vijeća ministara, a po dogovoru i jutros (četvrtak; op. aut.) vodili konstruktivnu raspravu o rješavanju ovog pitanja i svi članovi Vijeća ministara BiH su se složili da je ovaj problem potrebno riješiti kako bi se privremeno omogućilo izdavanje JMBG-a i upis novorođenčadi u knjige rođenih, odnosno kako bi se eliminiralo kršenje ljudskih prava, naročito u pogledu onemogućavanja slobode kretanja i zdravstvene zaštite. I dalje ćemo razgovarati i nadam se u najskorije vrijeme i postići odgovarajuće rješenje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close