Visoko: Prva uređena turistička destinacija

Višegodišnja inicijativa Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, Općine Visoko i Vlade Zeničko-Dobojskog kantona da se urede turističke lokacije Bosanske doline piramida polako se realizuje. Najatraktivnija arheološka lokacija na području Kantona – Podzemni labirint Ravne, počeo je da dobija izgled uređene turističke destinacije.

(Press team APBPS)

Na prijedlog Ministarstva privrede Vlade ZDK iz jula 2012. te na osnovu projekta ovlaštene projektantske kuće, Vlada Zeničko-Dobojskog kantona je 2012. godine usvojila Odluku o finansiranju prve faze uređenja pristupa prahistorijskom kompleksu podzemnih tunela i prostorija Ravne na kantonalnom zemljištu.

Kao što je poznato, Fondacija je registrovana za vršenje arheoloških iskopavanja, zaštitu kulturnog nasljeđa i promociju arheološkog turizma i u posjedu je trajnih dozvola za istraživanja podzemnog kompleksa Ravne te urbanističke saglasnosti Vlade ZDK i Ministarstva prostornog uređenja. Projekt zaštite podzemnih tunela (“Dopunski rudarski projekt”) uradio je Rudnik MU “Breza”, u kome je Fodnacija bila investitor i kao takav je podnesen federalnom Ministarstvu rudarstva i energetike 2006.

TUNEL-RAVNE-RADOVI1

Općina Visoko (administracija u prethodnom mandatu), organizacija “World Vision” i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” zajedno su finansirali instalaciju elektroinstalacija 2011.-2012. godine u skladu sa zakonskim normama o čemu je izdat Certifikat nakon obavljenih testiranja. Otada, Fondacija plaća račune za struju Elektroprivredi Visoko. Komisija za tehnički prijem, koja se sastoji od inžinjera rudarstva, godišnje izdaje Fondaciji rješenje o tehničkom prijemu podzemnih tunela za rad istraživača i posjete turista.

TUNEL-RAVNE-RADOVI3

Prema tenderu i Zakonu o javnim nabavkama, izabran je najpovoljniji izvođač radova koji je pristupio prvoj fazi uređenja lokacije: izgradnja natkriveng 20-metarskog koridora i postavljanje tri privremena drvena objekta za prodaju knjiga, suvenira te rad stručnjaka Fondacije.

TUNEL-RAVNE-RADOVI4

U periodu mart-maj 2013. u toku je izvođenje radova čiji je završetak planiran za sredinu juna 2013. Natkriveni koridor je završen i predstavlja sjajno rješenje koje se uklopilo u prirodni krajolik, a imat će funkciju zaštite turista od atmosferalija (visokih temperatura, kiše, snijega i sl.). U toku je dizajn, štampanje i postavljanje billboarda i banera vezanih za projekt istraživanja. Instalacija privremenih drvenih kućica te svečano otvaranje je planirano za sredinu juna 2013. Na ovaj način, Visoko će dobiti prvu reprezentativnu turističku destinaciju spremnu za odgovarajući prihvat turista.

TUNEL-RAVNE-RADOVI5

Druga faza projekta (parking, toalet, proširenje puta) ovisit će od zainteresovanosti nove općinske administracije da uputi Fondacijin prijedlog za finansiranje u Kanton gdje već postoji raspoloženje za daljnje finansiranje.

Press team APBPS

TUNEL-RAVNE-RADOVI6

 

TUNEL-RAVNE-RADOVI7

 

TUNEL-RAVNE-RADOVI8

 

TUNEL-RAVNE-RADOVI9

 

TUNEL-RAVNE-RADOVI10

 

TUNEL-RAVNE-RADOVI11

 

TUNEL-RAVNE-RADOVI12

 

TUNEL-RAVNE-RADOVI13

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close