Visoko među najatraktivnijim mjestima na tržištu nekretnina u BiH

Na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini cijene stanova u proteklih nekoliko mjeseci, u odnosu na isti period ranijih godina, pale su za 20 posto. Nažalost, potražnja stanova po povoljnijim cijenama kod bh. građana ne prati taj trend te je kupovina krova nad glavom za većinu i dalje nedostižan cilj.

(avaz)

Za kvadratni metar stambenog prostora na području Sarajeva potrebno je izdvojiti od 1.600 KM do čak četiri hiljade maraka, dok cijena kvadratnog metra u Bijeljini i Trebinju košta od 1.100 do 1.500 KM, a u Tuzli i Banjoj Luci iznosi u prosjeku oko dvije hiljade KM.

Prema riječima vlasnika agencija za nekretnine, veliki interes za kupnju nekretnina u BiH sve više pokazuju stranci, a među njima prednjače državljani Saudijske Arabije i Rusije, koji pored stanova i kuća kupuju zemljišta i placeve.

– Tako je Sarajevo Arapima veoma atraktivno uglavnom zbog svoje uloge glavnog grada te se odlučuju za kupnju zemljišta, a potom izgradnju velikih poslovnih objekata – kaže Amir Hota, vlasnik agencije “Cicko nekretnine”, koja se bavi prometom nekretnina na području cijele BiH.

– Državljani Sirije, Jordana, Kuvajta najčešće se pojavljuju kao kupci zemljišta u Sarajevu. Njih zanimaju veće parcele, do 200 dunuma. Pošto se radi o velikoj površini zemljišta, dunum plaćaju od tri do pet KM. No, najveći broj nekretnina koje kupuju ili žele kupiti smješten je u centru grada, tako da je na Marindvoru najskuplje zemljište. Namjera im je da na ovom području grade luksuzne trgovačke centre – kazao je Hota.

On dodaje da su oni zainteresirani i za kvalitetne i luksuzne nekretnine i stanove, dok bh. građani uglavnom kupuju stanove do 100.000 KM.

Veliko interesiranje među stranim državljanima vlada i za kupovinom zemljišta kod Visokog, a za lokacije su zainteresirani kupci iz čitavog svijeta, pojašnjava Hota.

– Visoko je postalo turistički centar zbog piramida te se stranci dosta zanimaju za kupovinu zemljišta, ali i kuća u Visokom, kao i okolnim mjestima. Osim Visokog, zanimljiv im je i Mostar iz više aspekata. No, nestabilna politička situacija dosta je utjecala na prodaju zemljišta i stanova u tom gradu – pojašnjava Hota.

Prema njegovim riječima, kapital Nijemaca, Austrijanaca, Španaca većinom odlazi u Hrvatsku, jer njih više privlači primorje.

Atraktivne lokacije

Osim Arapa, veliko interesiranje za nekretnine i zemljišta u BiH vlada i među Rusima, koji kupuju atraktivne lokacije u okolini Trebinja, ne pitajući za cijenu. Oni su, prema riječima vlasnika agencije za nekretnine “Tviko” Vase Milića iz Trebinja, zainteresirani i za kupnju većih parcela.

– Rusi kupuju lokalitete kod Aranđelova i Jazine, koja graniči s Crnom Gorom. Veliko interesovanje vlada i za kuće u naselju Ivanica, koje pripada Federaciji BiH, a nalazi se na samoj granici s Hrvatskom. Za nekretnine i zemljišta koje su ovdje kupili izdvojili su više od 1,5 miliona maraka. Interesuju ih i lokacije oko rječice koja protiče kroz ta mjesta, s tim da traže što veću kvadraturu. Pogodnost je što državljani te zemlje mogu bez problema da dobiju jednogodišnju dozvolu za boravak, imaju mogućnost da registruju automobile na svoje ime, ali posebno zato što je ubrzana procedura za dobivanje građevinske dozvole – kaže Milić.

Ljeti veća potražnja

Direktor i vlasnik agencije “Sigenx” iz Sarajeva Spaho Ljajić tvrdi da su posljednjih mjeseci na tržištu nekretnina cijene veoma pristupačne. U narednim mjesecima očekuje povećanje prodaje s obzirom na to da u tom periodu dolaze stranci i gastarbajteri u BiH, koji se često odlučuju na kupovinu nekretnina.

Izvor: Dnevni Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close