Visoko

Visoko će nakon 18 godina dobiti novog glavnog imama

Izbori u Islamskoj zajednici: Visoko će nakon 18 godina dobiti novog glavnog imama, birat će se i novi Izvršni odbor kao i predsjednik Medžlisa

 

Prije nešto manje od četiri godine 05.12.2014.godine održani su izbori za organe Islamske zajednice u Visokom. Tada je izabrano novih 13 članova Izvršnog odbora koji su za predsjednika Medžlisa IZ Visoko izabrali Đemila Ugarka. Glavni imam kojeg inače bira muftija tada je ostao Ibrahim Hadžić koji je, interesantno, od decembra 2017.godine u penziji, ali će od 07.12.2018.godine i zvanično i formalno i pravno biti penzionisan, tako da će Visoko nakon 18 godina dobiti i novog glavnog imama. Također bit će izabran i novi član koji će predstavljati Medžlis IZ Visoko u Saboru IZ u BiH. Ipak najinteresantnije će biti pratiti izbor novog glavnog imama, a kako saznaje Visoko.co.ba najozbiljniji kandidati su: Bukva ef. Edin, Adnan ef. Muratović, Fikret ef. Bajrić i Midhat ef. Čakalović. Novoizabrani Izvršni odbor će nakon 07.12., opet izabrati novog/starog predsjednika Medžlisa IZ Visoko.
Glavna izborna komisija Rijaseta IZ u BiH, na sjednici 25. oktobra donijela je odluku o određivanju termina održavanja izbora za organe Islamske zajednice u BiH: džematske odbore, skupštine medžlisa, izvršne odbore medžlisa i Sabor Islamske zajednice. Prema ovoj odluci, izbori na nivou džemata održat će se 7. decembra 2018. godine.
Džematlije kao pripadnici džemata, odnosno džematska skupština, biraju:
a) članove džematskog odbora,
b) zastupnike džemata u skupštinu medžlisa koja će izabrati izvršni odbor medžlisa i
c) delegate džemata za izborno tijelo koje bira sabornike Islamske zajednice. Skupština medžlisa bira izvršni odbor, a ovi izbori će se održati u subotu 22. decembra. Delegati džemata u tijelu za izbor sabornika u Sabor Islamske zajednice imat će izbore u nedjelju 23. decembra.
Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina života. Izbori u Islamskoj zajednici vrše se tajnim glasanjem između više kandidata. Radi realizacije ovoga prava džemati i medžlisi prije održavanja izbora sačinjavaju biračke spiskove na bazi evidencija o članstvu, na način da se može sa sigurnošću utvrditi, prema godinama članstva, ko ima aktivno i pasivno pravo na izborima u Islamskoj zajednici.
Izvor: Visoko.co.ba
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close