-TopSLIDEBiHKolumnePolitikaSvijet

Visoki predstavnik donio izmjene uz lobiranje SAD-a, Vatikana i Plenkovića

KAKO JE TEKLO LOBIRANJE

Prohadezeovski Večernji list objavio je kako je tekla akcija lobiranja Christiana Schmidta da nametne Izborni zakon i izmjene Ustava FBiH po željama bh. HDZ-a i Dragana Čovića. 

U članku se između ostalog navodi da su za takav ishod lobirali Sjedinjene Američke Države, Vatikan i hrvatski premijer i lider tamošnjeg HDZ-a Andrej Plenković.

“U danima oko kongresa Europske pučke stranke u Rotterdamu, posljednjeg danamaja i prvog dana juna, počeli su intenzivni razgovori Andreja Plenkovića s visokim povjerenikom za BiH, Nijemcem Christianom Schmidtom, kojega je hrvatski premijer tada potaknuo da bude taj koji će intervenirati u Izborni zakon i Ustav kako bi se ostvarila dva ključna cilja u BiH: politički opstanak Hrvata, ali isto tako i funkcionalnost susjedne države”, saznaje Večernji list detalje velike političke i diplomatske akcije.

Kako navode: “Konsultacije Plenković – Schmidt bile su česte i detaljne. Istodobno, Schmidt je bio suočen s golemim pritiscima, prvenstveno s bošnjačke strane. Naposljetku je visoki predstavnik kazao da neće ići odmah s reformama, ostavivši razdoblje da se akteri u BiH sami dogovore, iako je s velikom sigurnošću znao da se neće dogovoriti. Procijenio je ipak da će paket promjena predstaviti nakon izbora kako ne bi došlo do antagonizama u bošnjačkom tijelu i utjecaja na rezultate izbora. To je i učinio, sat nakon zatvaranja birališta. U danima nakon kongresa EPP-a u Rotterdamu pitanje reformi se jako aktualiziralo, što je bila izrazita promjena u odnosu na, primjerice, nekoliko godina prije kad se o nečemu takvom nije moglo ni razgovarati. No za te poteze Schmidt je, naravno, trebao ohrabrenje i drugih zemalja, pogotovo tzv. Kvinte – SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske. Hrvatska politika i diplomatija uložila je goleme napore u lobiranje prema tim zemljama”.

U prilog objavi Večernjeg lista ide i skorašnja Twitter objava Andreja Plenkovića o direktnom utjecaju RH na ovo pitanje. 

Također, HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko smatra da je nametnuti Izborni zakon uspjeh hrvatske diplomatije: ““Ja na to gledam kao na veliki uspjeh Andreja Plenkovića i hrvatske diplomatije, koja je iza kulisa radila na tome da Hrvati ne budu izbačeni iz igre i ukazala na katastrofalnu mogućnost srljanja BiH u put bez povratka, da su Hrvati ostali bez utjecaja na formiranje vlasti. Ovo je akcija spašavanja BiH i vraćanja na pravi kolosijek. Odluka je uvod u pravi rad koji se sada treba odvijati”.

Podsjećamo, Schmidt je izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH nametnuo sat nakon zatvaranja birališta na Općim izborima u BiH, što je izazvalo žestoke reakcije ne samo probosanskih stranaka, nego i europarlamentaraca, diplomata širom svijeta, te velikog broja analitičara koji ocjenjuju da je ovim zakonom HDZ-u data mogućnost konstantnog opstanka u vlast, kontrole i blokade svih procesa, a što smo vidjeli posljednjih skoro deceniju. 

Patria

Foto naslovna – Foto: FaH/arhiv

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close