-TopSLIDEOstali sportoviSportVisoko

Visočki karate klub ‘krivac’ da u BiH postoji tradicionalni karate

Višedecenijska tradicija

Visočki karate klub ‘krivac’ da u BiH postoji tradicionalni karate

Karate klub Visoko, koji baštini višedecenijsku tradiciju, ”krivac” je da u Bosni i Hercegovini postoji tradicionalni karate.

Takav karate, pojašnjava trener Redžer Građan koji od sedamdesetih godina vodi klub, zasnovan je na usavršavanju tehnike.

– Na uštrb brzine nastojimo tehniku približiti tradicionalnom karateu, onakvom kakav je bio od samog početka. ‘Novi’ karate koji forsiraju brojne organizacije teži ka brzini i tu dolazi do devijacije. Mi smo zauzeli stav da tehnika bude perfekta – ističe Građan.

On je Feni kazao da je u tome osnovna razlika, ali da ipak dolazi do razilaženja mišljenja te da se čak i na svjetskoj razini vodi spor na relaciji tradicionalni karate i ”novi”, kako ga naziva.

Prema njegovim podacima, broj onih koji treniraju karate s uvedenim novinama već neko vrijeme veći  je od tradicionalista, ali dodaje da je karate jedan, u suštini, i da samo zavisi koji se pravac više sviđa onom koji se njime bavi.

– Kada sam ja počeo vježbati BiH je pripadala tradicionalnom karateu i bila je u tom sistemu do 1995. godine kada je preformulisan. Ostao sam pri tome jer mi se sviđa i ja sam ‘krivac’ da ga u BiH još ima – kazao je Građan.

Visočki nije jedini klub koji slijedi tradicionalni karate, uz njega je i mostarski koji je nastariji u državi, ali i 20-ak drugih širom države. Osnivanje nekoliko njih pomagao je klub iz Visokog.

Na inicijativu Saliha Salke Ćurića koji je osnovao najstariji karate klub, ali i sarajevsku Bosnu, a za koji Građan tvrdi da je najzaslužniji za razvoj karatea u BiH, nastao je i klub Visoko.

Prisjeća se kada je polagao za plavi pojas u sarajevskoj Bosni da ga je Ćurić zadužio da u Visokom osnuje klub.

– To je za mene bila sveta obaveza jer mi je rekao majstor kojeg smo svi cijenili i klub nikada nije prestajao s radom, trenirali smo čak i u ratnim, najtežim godinama – navodi Građan.

Od osnivanja do danas klub učestvuje na takmičenjima širom svijeta, a od 2004. godine, od kada su s evropskih, svjetskih i balkanskih takmičenja u tradicionalnom karateu donijeli su više od 50 medalja.

Građan poručuje da je lična satisfakcija u ovoj borilačkoj vještini najveća nagrada.

Karate, koji je odabrao kao najvažniju sporednu stvar, naglašava, čitav život mu pomaže i na temelju njega uči kako da se nosi i s pobjedama i s porazima, što nastoji prenijeti i na svoje učenike.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close