Visočani na Olimpu

Članovi Planinarskog društva Visočica Visoko: Samir Krivdić, Skopljak Nazif Naze i Handžić Semir su od 10.9.2013. do 16.9.2013, u organizaciji Planinarskog saveza BiH, boravili u Grčkoj te osvojili najviši vrh Grčke – Mytikas koji je na 2917 metara nadmorske visine.

(ban.ba)

Mitikas (Mytikas), što na grčkom znači “nos” je najviši vrh Olimpa, a početak penjanja na tu planinu počinje od grada Litochoro koji je znan i kao Grad Bogova zbog svoje lokacije. Na Olimpu postoji 46 vrhova viših od 2000 i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine.

Naši planinari su skupa sa oko 140 ostalih planinara iz BiH osvojili ovaj vrh, ali ističu kako je najbolji dio planinarenja sam put ka vrhu. Četiri sata penjanja do planinarskog doma u kojem su prenoćili i odmorili, pa onda naredni dan nastavili penjanje, zapravo je dio u kojem, kako kažu, najviše uživaju. „Planinarenje opušta ali i uči da nema odustajanja. Važno je naučiti uživati u putu ka cilju a planinarenje je najbolja vježba za to.“ – poručuju trojica Visočana i pozivaju da se što više mladih pridruži i upozna drugačiji vid druženje od onoga koji se u našem malom gradu nudi:„Tek u prirodi shvatiš da je sve oko tebe sklad, osim tebe. I onda poželiš biti bolji, biti dio tog sklada.“

Olimp je poznat po bogatoj flori s oko 1500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske vrste. Olimp je najviša i najljepša grčka planina koja predstavlja i netaknutu prirodu te je od 1983.  pod zaštitom UNESCO-a, a sama je planina nacionalni park.

Prvi zabilježen pokušaj osvajanja Olimpa bio je 1862, ali to nije pošlo za rukom istraživaču Heinrichu Bartu. Ljudska je noga na vrh Olimpa kročila tek 2.8.1913, a u ekspediciji su bili Grk Christos Kakalos iz Litohora i Švicarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy.

Cijena ovog aranžmana iznosila je 299 KM a uključila je prijevoz, noćenje u planinarskom domu i tri noćenja u hotelu na bazi polupansiona. S druge strane, osjećaj i iskustvo su neprocjenjivi – stav je Visočkih planinara.

Više fotografija možete pogledati u Fotogaleriji kao i Facebook profilu Ban.ba.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close