Više od 150 mrtvih i 7.000 povrijeđenih u sukobima u Egiptu

Najmanje 163 osobe su poginule, a više od 7.000 ranjeno u nemirima koji su počeli jutros rano u Kairu, tvrde očevici i liječnici.

Tokom okupljanja na Nahda trgu najmanje četiri osobe su ubijene, izjavio je jedan od ljekara s terena. Očevici kažu da su tri spaljena tijela pronađena u blizini parka Urman.

Hitna pomoć tvrdi da su registrovali pet smrtnih slučajeva na dva trga, javlja državna televizija.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da su tri policajca ubijena, a njih devet da je ranjeno. Isti izvor tvrdi da je policija napadnuta dok su koristili suzavce kako bi rastjerali demonstrante.

Prisilno primirje je zavladalo na trgu Nahda nakon što su demonstranti silom uklonjeni u okolne ulice.

Demonstranti se okupljaju ispred džamije u blizini trga Nahda

Demonstranti su se ponovo počeli okupljati na ulicama ispred obližnje džamije Istikame i nastavili proteste protiv vojnog udara, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ulice oko džamije Istikame već su preplavljene demonstrantima koji šalju poruku sloganom „Nećemo se odreći prava na mirne proteste za ostvarenje volje naroda i demokratskog puta”.

Muslimanska braća: Nad egipatskim narodom se dešava masakr

Predstavnik Muslimanske braće (Ihvan) Mohammed al-Bilteci pozvao je građane Egipta na masovni izlazak na ulice i na trgove Rabiatul Adeviyye i Nahda, kako bi podržali demonstrante, pristalice demokratije, prenosi agencija Anadolija (AA).

U pisanom saopćenju Stranke za slobodu i pravdu (HAP), političkog krila Ihvana, navodi se da je Bilteci pozvao građane Egipta da podrže protivnike vojnog udara na ulicama, čime će ujedno podržati i povrijeđene, majke i djecu na protestima.

“Ovo što se trenutno dešava u Egiptu je masakr, a odgovorni za to su egipatski ministar odbrane Abdulfettah es-Sisi i pristalice vojnog udara”, izjavio je glasnogovornik Ihvana Ahmed Arif.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close