Više od 1.600 firmi duguje milijardu i 400 miliona KM

Porezna uprava FBiH objavila je jučer na svojoj internetskoj stranici spisak firmi koje po osnovu poreza i drugih naknada duguju iznose veće od 50.000 KM, zaključno sa 31. decembrom prošle godine. Riječ je o osvježenom i proširenom spisku dužnika koji je objavljen u septembru prošle godine, nakon što je to Parlament FBiH naložio, a u kojem su bili samo dužnici čiji je dug viši od milion maraka.

Blago smanjenje

Prema najnovijim podacima, FBiH je prošlu godinu završila s dugom za porez nešto većim od milijardu i četiri stotine miliona maraka. Iako su ovo i dalje šokantne brojke, u odnosu na septembarski izvještaj, kada je porezni dug bio blizu 1,6 milijardi maraka, do decembra se taj iznos smanjio za oko 200 miliona maraka.

To znači da je konačno stavljanje dužnika na “stub srama”, ipak, imalo nekog efekta. Na listi dužnika prvo mjesto i dalje neprikosnoveno drže javna preduzeća kojima su godinama upravljale SDA i Stranka za BiH.

Najveći dužnik su “Željeznice FBiH”, čiji dug premašuje 142 miliona maraka! Slijede ih rudnici “Kreka”, “Kakanj”, “Zenica” s dugom od oko 95 odnosno 49 i 39 miliona maraka.
Za poreze u FBiH višemilionske iznose duguje još nekoliko preduzeća, među kojima je i sarajevski GRAS, koji ima dugovanja iznad 12,5 miliona maraka.

Na listi dužnika su i dalje firme koje su poklopili i uništili privatizacijski tajkuni Hilmo i Mujo Selimović – “Klas” (4,4 miliona KM), “Sarajevska pivara” (1,7 miliona KM) i “Vegafruit” (1,8 miliona KM), a pridružilo im se i preduzeće “Zlatka Vuković” (211 hiljada KM), pa sad ukupan dug firmi u vlasništvu Selimovića samo prema Poreznoj upravi FBiH premašuje osam miliona maraka.

Ako se ovom dugu pridoda onaj za PDV, gdje Upravi za indirektno oporezivanje BiH samo prvonabrojane firme duguju blizu 11 miliona maraka, jasno je da je onaj precizno evidentirani dug Selimovića za porez porastao na blizu 19 miliona KM, a sigurno je da su njihova dugovanja još veća! Istovremeno, Mesna industrija “Lijanovići” u vlasništvu porodice aktuelnog federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića duguje skoro milion maraka, a njihovo drugo preduzeće “Lijanovići” d.o.o. 154.000 KM.

Na listi i mediji

Među dužnicima su i neke medijske kuće poput Hercegovačke radiotelevizije, koja duguje oko 1.600.000 KM, Radiotelevizije Herceg Bosne s dugom od oko 1.300.000, zatim OBN-a, koji je dužan oko 500.000, mostarskog “Dnevnog lista”, oko 200.000, te Radio Kameleon 126.000 KM.

Ukupno 1.809 dužnika

1,4 milijarde ukupan dug u FBiH na kraju prošle godine
1.610 subjekata s dugom od 50.000 do milion maraka
199 firmi i preduzeća duguju od milion do 147 miliona maraka

Budnjin „Kuvet” duguje 419.000 KM

Na spisku je i SDA-ov tajkun Alija Budnjo odnosno njegova firma “Kuvet”, koja duguje 419.000 KM. I općine Kladanj i Drvar upisale su se u listu poreznih dužnika, prva više od 650.000, a druga 560.000 KM.

Najveća dugovanja od fudbalskih klubova u FBiH ima FK Sloboda, i to više od 2,5 miliona maraka, a slijede je Sarajevo s oko 1,9 te Zrinjski i Željezničar s oko milion maraka duga.

Zašto Arifović skriva dug „Bristola”?

Objavljeni spisak ne precizira kome je Porezna uprava FBiH s Midhatom Arifovićem na čelu odobrila da prvo nagomila dug, a onda ga vraća na rate i po nekoliko godina!
Na taj način, faktički, Arifović kreditira porezne dužnike na račun državnih prihoda i narodnog novca, istovremeno skrivajući kojim je to dužnicima omogućeno, a kojima ne.

Najbolji primjer za to je slučaj hotela „Bristol” u vlasništvu fantomskog saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija, kojem je, kako je to zvanično potvrđeno, odobreno da dug od 617 hiljada KM vraća naredne tri godine!

Također, upitno je i zašto na novom spisku nema „Bristola”, jer dug od 617 hiljada KM nije sigurno nastao samo u proteklih mjesec i po. Sve to ukazuje da Arifović, ipak, nije objavio kompletan spisak te da postoje povlašteni i skriveni dužnici!

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close