Upriličen svečani prijem Biskupske konferencije BiH u čast nuncija Pezzuta

U subotu, 16. veljače 2013. u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine organizirala je, u znak dobrodošlice, svečano primanje u čast novog apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori nadbiskupa Luigija Pezzuta (Luiđi Pecuto). Na primanje je su došli predstavnici raznih razina vlasti te predstavnici diplomatskog, prosvjetnog, kulturnog i društvenog života i vojske u BiH kao i biskupi, redovnički poglavari i poglavarice i predstavnici raznih crkvenih institucija.

Pozdrav nunciju Pezzutu i dobrodošlicu svima nazočnima najprije je uputio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izražavajući radost što ponovno u Sarajevu imaju apostolskog nuncija te ističući kako je to važno u političkom procesu europskih integracija i izgrađivanja jednakopravnosti na svim razinama u BiH i izražavajući nadu da će državne strukture biti otvorene kako bi bio nastavljen proces implementacije Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. Izričući dobrodošlicu nunciju Pezzutu kao nadbiskup u gradu u kojem je sjedište Apostolske nuncijature, kardinal Puljić je kazao: „Jedno Vam sigurno obećavam – neće Vam manjkati izazova u izobilju. Nadam se da ste skupili snage da se zajedno suočavamo sa svim izazovima i u duhu vjere tražimo rješenja“.

Pozdravnu riječ svima nazočnima uputio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, ističući da je dolazak uzvanika njihov znak osobnog uvažavanja Svetog Oca, Svete Stolice i njegova izaslanika u BiH. U ime svih članova Biskupske konferencije izrazio je nunciju Pezzutu najsrdačniju dobrodošlicu „u našu domovinu i među članove Katoličke Crkve u njoj. Kličem Vam radosno: Dobro nam došao Božji slugo, na tebe smo čekali poprilično dugo – više od sedam mjeseci, nakon što nas je – po želji Svetog Oca – napustio nezaboravni apostolski nuncij mons. D’Errico“, rekao je biskup Komarica napominjući da nuncij Pezzuto, nakon 35 godina u diplomatskoj službi Svetog Oca i Svete Stolice u 11 zemalja svijeta, dolazi u svoju prvu europsku zemlju.

Podsjećajući da Bosna i Hercegovine ima kompleksnu bolesnu sadašnjost, biskup Komarica je istaknuo da ovoj zemlji nužno treba istinskih graditelja njene sigurne zdrave i prosperitetne budućnosti. „Ta gradnja se mora događati na čvrstim temeljima pravde, na međusobnom poštivanju, na suradnji i solidarnosti svih sastavnica našeg društva, na promicanju prave pomirbe i iskrenog oprosta, utemeljenih na istini i pravdi, na poštivanju međunarodnog prava i međunarodnih Ugovora“, kazao je biskup Komarica potvrđujući da „Katolička Crkva u BiH osobito u ovdašnjem dijelu hrvatskog naroda, ima mnogo stoljetne snažne korijene i da se „sve protekle godine dosljedno trudila – vjerno navješćujući Kristovo Evanđelje – pružati svoj doprinos zdravoj ekumenskoj otvorenosti i dijaloškoj spremnosti prema vjernicima drugih vjerskih zajednica u ovoj zemlji, pomirbi i oprostu, pomažući obespravljene i siromašne, dajući svoj glas onim mnogobrojnim, koji su u ovoj zemlji i predugo bez prava glasa, potičući cijelo društvo, osobito najodgovornije dužnosnike u njemu, da na pravdi i jednakopravnosti izgrađuju zajedničku budućnost u pravednom i dugotrajnom miru“. Zamolio je obilje Božjeg blagoslova za budući apostolski rad nuncija Pezzuta u BiH “kako bi on učinkovito i snažno doprinio zacjeljivanju još uvijek mnogih otvorenih rana iz prijašnjeg državnog uređenja, a osobito iz vremena nedavnog rata, uslijed kojega osobito bolno pati Katolička Crkva, brojčano skoro prepolovljena u zadnja dva desetljeća.“

Nazočnima se obratio i nuncij Pezzuto koji je svim predstavnicima kao i svim stanovnicima u BiH prenio „srdačan pozdrav Njegove Svetosti koji gaji prema Bosni i Hercegovini duboko poštovanje i ljubav“. Istaknuo je da papa Benedikt XVI. upućuje „poseban pozdrav i sjećanje puno poštovanja svim osobama koje je obilježila patnja zbog bolnih događaja u nedavnoj prošlosti“ ističući da „Sveta Stolica želi preko papinskog predstavnika prenijeti svima riječ potpore, nade i ohrabrenja, da bismo odlučno i ustrajno nastavili put pomirenja, građanskog suživota te materijalne i duhovne obnove zemlje i njezinih ustanova, kako bi svakom ljudskom biću bila zagarantirana jednakost i dužno poštovanje vlastitih osnovnih prava“. Kazao je da Sveta Stolica i on osobno žele da se svi oni, koji su morali napustiti zemlju i svoje domove u vrijeme bolnih događaja kojima je obilježen život ove zemlje, mogu vratiti u mjesta svoga porijekla i u vlastite kuće. Istaknuo je da osobno gaji nadu da će sadašnja politička volja donijeti dobre plodove obzirom na poznati problem izbjeglica i da će politički i religijski lideri uspjeti uz pomoć međunarodne zajednice složno i uspješno podržavati, prenositi i provoditi u stvarnost ta uvjerenja, pomoću dijaloga, sloge i tolerancije. „Sveta Stolica i ja kao njezin predstavnik u ovoj zemlji solidarno ćemo podržavati takvo zalaganje, svjesni da tako pridonosimo zajedničkom dobru, ali uz poštovanje zakonite različnosti“, obećao je nuncij Pezzuto zahvalivši za srdačan doček prošle nedjelje u sarajevskoj zračnoj luci.

„Zaključujući, želim izraziti već sada svoju duboku zahvalnost za podršku i suradnju koju ćete mi, uvjeren sam, svi iskazivati u uspješnom obavljanju moje misije. Neka Bog blagoslovi sve vas, vaše obitelji i sve stanovnike Bosne i Hercegovine“, zaključio je nuncij Pezzuto koji je potom predao pismo svojih poglavara biskupu Komarici kao predsjedniku BiK BiH u kojem stoji da će obavljati službu apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini.

Bariton Dragan Pavlović, uz pratnju vlč. Marka Stanušića na orguljama, na početku je otpjevao psalam „Gospod Bog je pastir moj“ koji je uglazbio Antonin Dvorak, a na kraju su svi zajedno otpjevali pjesmu uglazbljenu na tekst blaženog Ivana Pavla II. „Krist jednom stade na žalu“.

Sveti Otac Benedikt XVI. imenovao je 17. studenog 2012. nadbiskupa Luigija Pezzuta apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

Mons. Luigi Pezzuto rođen je 30. travnja 1946. godine u Squinzanu (Skvincano) u Italiji. Za svećenika je zaređen 25. rujna 1971. godine, doktor je teologije. U diplomatskoj službi Vatikana je od 1. travnja 1978. godine i službovao je u Papinskim predstavništvima u: Gani, Paragvaju, Novoj Gvineji, Brazilu, Senegalu, Ruandi i Portugalu. Otpravnikom poslova ad instar u Apostolskoj nuncijaturi u Kongu i u Gabonu, imenovan je 18. listopada 1995., a 7. prosinca 1996. apostolskim nuncijem u istim državama. Dana 22. svibnja 1999. godine imenovan je apostolskim nuncijem u Tanzaniji a 2. travnja 2005. apostolskim nuncijem u El Salvadoru i s te službe dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Od stranih jezika govori: francuski, španjolski, portugalski i engleski.

(kta)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close