-TopSLIDEBiHPrivreda

Vinari i vinogradari pripremaju se za veliki posao: Suša donijela raniju berbu, ali i dobar kvalitet grožđa

Hercegovina

Prinos je dobar, a plodovi zdravi

Vinari i vinogradari širom Hercegovine pripremaju se za predstojeću berbu vinskih sorti grožđa, koja će za većinu, umjesto, tradicionalno, u septembru, otpočeti koncem ovog mjeseca.

Bez kiše

Razlog za to je suša. Dugotrajni period bez kiše i ekstremno visoke temperature doveli su do toga da ovogodišnja berba otpočne dvije-tri sedmice ranije od uobičajenog vremena, jer je grožđe ubrzanije dozrijevalo.

Iako se suša nepovoljno odrazila na nasade loze, ipak su vinogradari štetu prilično ublažili pomoću sistema za natapanje.

– Problem nam je predstavljala velika suša, ali, zahvaljujući takozvanom sistemu kap po kap, situacija nije zabrinjavajuća. Međutim, to nije bilo dovoljno, pa ćemo, kako sada stvari stoje, krajem mjeseca krenuti s berbom – ispričao nam je Nedim Penava, agronom u čuvenoj mostarskoj vinariji „Carski vinogradi“.

Lijep izgled

Međutim, s druge strane, Penava je naglasio da je prinos vrlo dobar i da grožđe lijepo izgleda na trsu.

– Grožđe je, što je vrlo važno, zdravo. S obzirom na visoke temperature, nije bilo uvjeta za pojavu bolesti. Vjerujemo da će i parametri šećera i kiselina, što ćemo znati za nekoliko dana, biti na zadovoljavajućem nivou – dodao je Penava.

Manje vlage

Poznati vinar iz Sretnica kraj Čitluka Velimir Ereš, čija su vina nerijetko na svjetskim takmičenjima nagrađivana, kazao nam je da će skora berba zbog suše iznjedriti manje prinose, ali da će, s druge strane, grožđe biti kvalitetnije.

– U grožđu je manje vlage, tako da će parametri šećera i kiselina biti dobri, odnosno njihove vrijednosti će biti više. Dakle, to što će biti nešto manje grožđa, vjerujemo da ćemo nadopuniti dobrim kvalitetom – rekao nam je Ereš.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close