BiHPolitika

Vildana SELIMBEGOVIĆ: Oli iz Breze

Hakeru iz Breze je v.d. glavna tužiteljica obustavila medijske nastupe, no prije toga održao je lekciju o stanju u cijeloj BiH. I sve je u pravu, jer da je drugačije, on ne bi bio tužitelj

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće odbilo je zahtjev Ureda disciplinskog tužitelja: Oleg Čavka tako nije suspendiran, a ako ostane pri ikakvim kriterijima, VSTV će suspenziju odbiti i u slučaju Bože Mihajlovića, donedavno Čavkinog pretpostavljenog u Tužiteljstvu BiH.

Mihajlović je također pod istragom, u međuvremenu je podnio i ostavku na mjesto šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju. Umjesto njega, imenovana je Ozrenka Nešković. Državna tužiteljica Diana Kajmaković pak nije pod istragom, mada postoji formiran predmet, a Dubravko Čampara je nedavno kažnjen tromjesečnim umanjenjem plaće zbog neprimjerenih kontakata sa svjedocima. Samo iz ovih nekoliko rečenica, da ne kažem imena iz istog odjela najviše tužiteljske institucije u našoj zemlji, više je no jasno da svi oni koji su već dugo, da ne kažem godinama, upozoravali na opasnu žabokrečinu i lov u mutnom unutar samog Tužiteljstva BiH imaju dodatni razlog za još veći strah: ko to zapravo tuži, istražuje i bori se protiv kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini?

Odgovor možemo pročitati u svim izvještajima međunarodnih institucija koje analiziraju angažman zemalja u borbi protiv ove pošasti: mi čuvamo zaleđe tabele i sve strategije i planovi koji se prave odbijaju se od živog zida, najblaže rečeno, nespremnih da svoje komformizme zamijene poslom za koji primaju plaće. Tužitelji su – reći će VSTV – nezavisni, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija čak će pohvaliti istrage Tužiteljstva BiH protiv državnih tužitelja prepoznajući u tim potezima spremnost da se uhvate ukoštac sa problemom. I Gordana Tadić, v. d. glavna državna tužiteljica, ističe snagu institucije na čijem je čelu da iz žita istjera kukolj. U tom poslu, kaže glavna tužiteljica, Tužiteljstvo BiH ima potporu VSTV-a, i napominje da je riječ o pojedincima u instituciji koja broji 59 tužitelja. Više od trećine uposlenici su Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Dva podatka upadaju u oči: jedan je da su što prijavljeni, što tužitelji pod istragom listom uposlenici upravo ovog Posebnog odjela, koji treba da hapsi organizirane kriminalce i ostalu mafiju. Drugi, ne manje bolan, jeste da su i prethodni glavni tužitelj Goran Salihović, u međuvremenu suspendiran, baš kao i njegov smijenjeni prethodnik Milorad Barašin pali zapravo na istom ledu Posebnog odjela za organizirani kriminal i ostalo što ga prati. Salihović je, istina, mešetario i nešto šire, da ne kažem pogađao se po svojim aršinima, ali i osmislio vlastitu akciju (?!) hapšenja i direktora SIPA i OSA – Perice Stanića i Osmana Mehmedagića, ali i tadašnje predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso i aktualnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, no suštinski je pao na istragama klasičnog kriminala, onim dakle koje su se bavile (još aktualnim) slučajevima Bobar i Pavlović banke i to kada se ispostavilo da je malo zabranjivao da se ispita jedan od (političkih) aktera, malo više kada se ispostavilo da na taj način zapravo ometa istragu. Nije više nikakva tajna da je Salihović čuvao od istrage Milorada Dodika (slučaj kredita za vilu, podignutog godinu kasnije u Pavlović banci), odnosno da je svojim najbližim suradnicima (šefu kabineta) davao ovlasti tužitelja, koje Hasan Pleh nije imao. Barašin je pak – prije nego se nagodio – uhvaćen i snimljen na sastanku (nedopustivi kontakti) sa Slobodanom Tešićem, trgovcem oružjem sa crne liste UN-a.

Na tom ledu Oleg Čavka kliže već godinama: on je, naime, i to na jedvite jade kažnjen onim famoznim umanjenjem plaće kad je dokazano da je s telefona rođene majke hakirao mail svoga tadašnjeg šefa Barašina, i praktično saučestvovao u čitavom slučaju koji je završio nagodbom. Čavka ne voli da se prisjeća Barašina, a bit će još manje svog angažmana u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo u kome je imao maksimalnu podršku svoga pretpostavljenog Branka Šljivara. Iz tog vremena pamte se pompezna Čavkina obećanja kako će se upravo on obračunati sa velikim kriminalcima: još tada ga je Muhamed Ali Gaši prvi optužio za neprimjerene kontakte, kako to naši pravni eksperti zovu, a Oleg Čavka nastavio to svojim djelovanjem godinama da dokazuje. Čitavu aferu oko suspenzije medijski je podgrijavao upravo tužitelj pod istragom, busajući se u svoja poštena prsa i prozivajući sve one koji su drsko primijetili da on radi i prekovremeno sa sve dokazima iz slučajeva, makar to značilo i aktiviranje iPhona, koji je u spisu bio registriran valjda upravo da bi se vještačenjem ustanovili kontakti optuženog vlasnika, ali ne i samog tužitelja koji ga je aktivirao u tišini doma svoga. Hakeru iz Breze, kome kriminalci tepaju Oli iz Breze, v. d. glavna tužiteljica je obustavila medijske nastupe, no prije toga uspio je ponuditi vlastitu definiciju ne samo stanja u pravosuđu već u cijeloj BiH kojom vladaju “paraobavještajne strukture”, no kojima izgleda odolijeva jedino on, bezgrešni tužitelj koji je eto optužio premijere i hapsio predsjednike Federacije?!

Čega se pametan stidi, Čavka se eto punim ustima hvali: slučaj Budimir, a riječ je o hapšenju tadašnjeg predsjednika Federacije Živka Budimira, zapravo je najeklatantniji primjer političkog tužbovanja. Izveden je – sjećamo se – tako što je upravo NN lice (u kome su svi prepoznali Olega Čavku) novinarima dojavilo da će biti hapšenje u Predsjedništvu BiH, pa su onda specijalci – sve pod punom ratnom spremom, uključujući duge cijevi – upali u zgradu državnog Predsjedništva, dok su kamere registrirale kako u mostarskom uredu predsjednika Federacije nekakvi sumnjivi likovi podmeću dokaze?!

Slučaj Budimir je završio optužbom predsjednika FBiH za nedozvoljeno posjedovanje oružja, i to valjda Čavka smatra svojim uspjehom i zato drži lekcije cijeloj zemlji. I sve je u pravu, jer da je drugačije, on ne bi bio tužitelj. Ili bi makar odgovarao za promašene slučajeve. I ne samo on: “velika Pandora” je na kraju sa organiziranog kriminala i štete od dvije i po milijarde spala na zloupotrebu položaja Kemala Čauševića i štetu od 1,7 miliona KM?! A pandora u Tužiteljstvu BiH je puno više nego stvarnih rezultata.

To su državni tužitelji na domaći način. Njima se ne smiju dati pare, pokradoše ih, rekao je neko veče ministar sigurnosti Dragan Mektić, potvrđujući tezu da svaka stranka ima svog tužitelja, ali i iznoseći vlastita saznanja da su neki od njih – dakle državnih tužitelja – tražili političke pokrovitelje i nudili im dealove?! Može li gore?

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close