Vijećnice poprima stari sjaj (foto)

Gradska Vijećnica u Sarajevu, koja je u noći sa 25. na 26. ugust 1992. godine izgorila, uskoro će ponovo otvoriti svoja vrata svima koji budu željeli uživati u obnovljenoj istoriji dužoj od jednog vijeka.

Nakon višegodišnje obnove i rekonstrukcije Vijećnice, ona će uskoro ponovo biti u funkciji. Autentičnog izgleda, novo ruho Vijećnice po mnogo čemu je zanimljivo.

Tokom obnove Vijećnice, u svaku njenu prostoriju ugrađen je i jedan stario dio, koji je preživio požar od prije 22 godine.

Tako se u holu na podu nalazi autentični dio kamena, oko kojeg je izliven novi pod. Na plafonu prostorije Gradskog vijeća komad je zida, oko kojeg su ponovo iscrtane iste šare.

Svi dijelovi Vijećnice napravljeni su prema dokumentima i fotografijama izgleda stare Vijećnice pronađenim u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikavani.

Mnoge stvari unutar ove ljepotice su specifične. Rubovi zidova zlatne boje zapravo su zaista zlatni.

Rađeni posebnom tehnikom, premazivani su listićima zlata potopljenim u boju, posebnim kistom od kamilje dlake.

Starom izgledu Vijećnice doprinijele su i brojne stvari koje su iz nje spašene i sačuvane, pa je tako najveći broj predmeta pronađen u Zagrebu i Beču u muzejima.

Iako je sve u njoj novo, Vijećnica naprosto odiše periodom u kojem je i napravljena.

Svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, svakoga ko danas uđe u nju vraća 120 godina unazad. Kamene ograde, klesani i iscrtani ornamenti, starinski izgled drvenih predmeta u Vijećnici, svakoga će ostaviti bez riječi.

Vrata Vijećnice novinarima danas su otvorili predstavnici Evropske unije, kako bi fotografije i snimke prenijeli i ostalim građanima. Za Evropsku uniju je zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa BiH od iznimnog značaja, kazao je novinarima glasnogovornik delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie.

On je dodao da je EU donirala oko devet miliona eura tokom četiri faze rekonstrukcije Vijećnice, a donacije su stizale i od drugih institucija Austrije, Kraljevine Španije, te lokalnih vlasti.

“Faza koja se trenutno završava vrijedi oko pet miliona eura, a odnosi se na unutrašnje uređenje Vijećnice, radove na krovu i sporedne radove. U originalnom ugovoru predviđen je kraj završetka radova za juli, ali moguće je da će krajem maja radovi biti gotovi. Ali iz naše perspektive, s obzirom na važnost ovog projekta, moramo biti u potpunosti sigurni da je zgrada spremna, bezbjedna, provjerena i raspoloživa za korištenje u narednim decenijama, te da sve pravne procedure budu okončane”, rekao je McGuffie.

Gradska Vijećnica, čija je rekonstrukcija započela 1996. godine, nalazi se na Baščaršiji, a jedan je od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda.

U vrijeme SFR Jugoslavije služila je kao Gradska biblioteka, a za vrijeme opsade Sarajeva i višestrukom granatiranju je zapaljena i uništena, kada je izgorilo dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti.

U Vijećnici će sada biti čuvane knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti, za koje su napravljene prostorije sa posebnom temperaturom i vlažnosti za njihovo što bolje očuvanje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close