Vijećnica će u maju zasjati punim sjajem

Početkom maja predviđen je završetak obnove Vijećnice, kada će objekat biti predat na korištenje. Vijećnica će imati autentičan izgled i izvana i iznutra, upravo onakav kakav je imala 20. aprila 1896. godine, kada je svečano otvorena i predata sarajevskoj općini na korištenje.

Trenutno je u toku četvrta, završna faza obnove koja se finansira iz IPA fondova Evropske unije u iznosu od pet miliona eura. U objektu se izvode završni radovi. Postavljeno je više od tri hiljade kvadratnih metara parketa, postavlja se keramika u mokrim čvorovima na svim etažama, teracerski radovi napreduju dobro i odmah nakon uklanjanja skele u auli, krenut će se sa postavljanjem teraca na tom dijelu objekta.

Kamenorezački radovi se odvijaju prema planu i trenutno se postavlja stepenište na istočnom ulazu. Izrađen je vitraž ispod kupole u auli objekta. Bitno je istaći da su radovi, posebno izrada gipsanih i slikarskih dekoracija, veoma složeni i obimni i izvode se prema posebnom projektu. Većina slikarskih dekoracija je završena. Završeno je oslikavanje zidova i kupola centralne aule, trijema i predulaza.

U centralnom dijelu suterena koji je namijenjen muzejskom prostoru, čisti se i fuguje opeka, a ovim zahvatom će se istaknuti posebna tehnika gradnje u ovom materijalu, čime će objekat imati još veću vrijednost. U obnovljenoj i otvorenoj Vijećnici bit će organizovano gostovanje Bečke filharmonije. Tom prilikom postavit će se videoekrani izvan zgrade, kako bi građani i posjetioci Sarajeva mogli uživati u koncertnom spektaklu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close