Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo na “trenutno i bezuslovno” primirje u Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na trenutno i bezuslovno primirje u pojasu Gaze. Na vanrednom zasjedanju podržana je izjava koja poziva na primirje tokom muslimanskog praznika Bajrama “i nakon njega”, prenosi BBC.

I palestinski i izraelski ambasador u UN kritikovali su saopćenje, iz raznih razloga.

Mirna noć

Gaza je prošla kroz jednu od najmirnijih noći u posljednjim sedmicama nakon što je vikend bio pun mirovnih inicijativa koje su nuđene i i Izraelu i Hamasu.

Više od 1.030 Palestinaca, većinom civila, i 43 izraelska vojnika i dva civila ubijeni su. Tajlandski državljanin u Izraelu također je poginuo.

Ministarstvo zdravstva u Gazi revidiralo je broj poginulih za 30 nakon što je rodbina pronašla nestale članove porodica.

Izraelska vojska javila je o novom raketnom napadu u ponedjeljak ujutru, navodeći da je raketa pala na prazan teren u južnom Izraelu. Vojska je uzvratila, u prvoj akciji od nedjelje navečer.

Većina stanovnika Gaze pozdravila je kratko zatišje tokom noći, tri sedmice nakon izbijanja sukoba. Uz toliki broj pogibija i razaranja malo je, međutim, razloga da se slavi Bajram u Gazi.

Praznik, kojim se obilježava kraj Ramazana, počinje u zoru i traje najmanje tri dana.

Hitno pružanje humanitarne pomoći

Vijeće sigurnosti UN-a podržalo je izjavu Ruande, koja trenutno predsjeda vijećem, u kojoj se poziva na “trajno” primirje na osnovu egipatske inicijative – u okviru koje bi pauza u neprijateljstvima dovela do značajnih pregovora o budućnosti graničnih prelaza pojasa Gaze. U izjavi se također naglsšava da “humanitarni i civilni objekti, uključujući i UN-ove, moraju biti poštovani i zaštićeni”.

Također se naglašava potreba za “hitnim pružanjem humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu u  pojasu Gaze”.

Palestinski ambasador u UN-u, Riyad Mansour, izjavio je da saopćenje ne ide dovoljno daleko i da je potrebna rezolucija koja bi zahtijevala od Izraela da povuče snage iz Gaza.

– Oni su puno ranije trebali usvojiti rezoluciju koja bi osudila ovu agresiju i pozvala na njeno trenutno okončanje – kazao je.

Govoreći ispred Izraela, ambasador Ron Prosor osudio je Vijeće digurnosti za pristrasnost.

– Čudom se ne pominje Hamas. Ne pominje se ispaljivanje raketa. Tih stvari nedostaje u saopćenju – kazao je.

Ankete javnosti objavljene tokom vikenda pokazuju da u Izraelu postoji još široka podrška javnosti vojnoj akciji.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na trenutno i bezuslovno humanitarno primirje u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom  Benjaminom Netanyahuom u nedjelju.

– Dugoročno rješenje, kazao je, omogućilo bi “Palestincima u Gazi da žive normalnim životom i mora osigurati razoružavanje terorističkih grupa i demilitarizaciju Gaze”.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close