Sajam šljive u Gradačcu od 27. do 30. augusta: Posjeta plantaži Krušik i fabrici Vegafruit

U Gradačcu će se od 27. do 30. augusta 2014. održati 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu.

U četiri dana sajma, posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade, hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

Pripreme

Kako je za Oslobođenje kazao Husein Topčagić, direktor Gradačačkog sajma, pripreme teku po planu.

“Međutim, ovo je izuzetno teška godina za poljoprivredne proizvođače u BiH koje su prvo pogodile poplave, a nakon toga Gradačac i njegovu okolinu i grad koji je nanio velike štete na voćnim i povrtnim kulturama. Zbog toga već sada možemo reći da će ovogodišnji izvoz konzumne šljive biti jako slab, tek 30 posto od planiranog za tržište zapadne Evrope”, kazao je Topčagić.

Prema njegovim riječima, stanje u cjelokupnoj privredi je ove godine takvo da oni ne mogu garantovati da će ovogodišnja sajamska manifestacija biti na nivou, sa brojem izlagača i štandovima, kao što je bila prošle godine.

Razgovori

“Ono što mogu reći jeste da će i ove godine biti održan niz okruglih stolova i stručno-naučno savjetovanje agroTECH, kao i razgovori o stanju poljoprivrede i prehrambene industrije. S ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje ali i plasmana novih proizvoda, organizovat ćemo posjetu plantaži Krušik, koja se nalazi nedaleko od Gradačca i koja je uređena po najsavremenijim svjetskim standardima sa podrumom i drugim sadržajima. Ona je na tržištu prisutna sa 11 vrsta kvalitetnih rakija robne marke monogram. Također, u sklopu sajma biće organizovana posjeta osavremenjenim pogonima fabrike za preradu voća i povrća Vegafruit u Gradačcu”, naglasio je Topčagić, dodajući da će konačan program 41. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije biti utvrđen do kraja jula.

Kao i prethodnih godina i ove će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitet Sajma šljive, a rok za dostavu proizvoda za ocjenjivanje je 18. august.

www.magazinplus.eu – Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close