BiHPrivreda

Vijeće muftija Islamske zajednice fetvom zabranilo GMO hranu

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na posljednjoj sjednici u Sarajevu, uz ostale, donijelo je fetvu o zabrani genetski modificiranih (GM) proizvoda, prenosi bh. informativni servis INS. 

„Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH utvrđuje da se genetski modificirani organizmi svrstavaju u kategoriju sumnjivih – mešbuh proizvoda i kao takvi se ne mogu koristiti za ishranu ljudi i životinja čije su meso proizvodi dozvoljeni – halal“, ističe se u Zaključku o statusu GMO.

Ovo pitanje je razmatrano na temelju zahtjeva Agencije za certifiricranje halal kvalitete i predloženog stručnog mišljenja o GMO.

“Genetski modificirani organizmi rezultat su biotehnologije, odnosno primjene genetskog inžinjerstva kojim se mijenjaju određene karakteristike organizama s ciljem postizanja ‘bolje kvalitete i kvantiteta'“, navodi se u Zaključku.

Faksimil fetve objavio je i “Preporod”, službeno glasilo IZ u BiH.

Fetva se podudara s informacijama da genetski modificirana hrana u Bosnu i Hercegovinu ulazi na mala vrata.

To se može zaključiti iz odluke Agencije za sigurnost hrane, koja je dozvolila da se za potrebe prehrane stoke dozvoli uvoz genetski modificirane soje. Obrazloženje je, navodi se, suša koja je pogodila regiju tijekom ovog ljeta i nedostatak hrane za životinje, čime su direktno ugroženi proizvođači mesa, mlijeka i jaja.

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj zemalja koje u potpunosti zabranjuju GMO i pesticide. Jedna od posljednjih zemalja koje su uvele zabranu je Rusija, čiji su službenici dali preporuku na zabranu od najmanje deset godina.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close