Kultura

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca obilježilo 26 godina od osnivanja

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) sinoć je u sarajevskoj Vijećnici svečano obilježilo 26. godišnjicu osnivanja i uručilo priznanja najzaslužnijim laureatima Vijeća za 2019. godinu.

Visoke zvanice pozdravio je predsjednik VKBI-a predsjednik Organizacionog odbora VKBI Edhem Bičakćić koji je, govoreći o perspektivi tog vijeća, kazao da VKBI treba da objedini sve Bošnjake na prostoru bivše Jugoslavije, te da će jačati kulturne veze i povezanost s maticom.

– U buduće ćemo značajnije uključiti i našu dijasporu jer je ona vrlo važan i jak potencijal koji je ponekad zaboravljen od državnih institucija koje nemaju svoje institucije koje bi vodile brigu o svim građanima –  istakao je Bičakćić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ukazao je na važnost VKBI-a koji je osnovan 1992.godine “u kritičnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, što je bio historijski čin”.

vkbi-akademija-vijecnica-1

Izrazio je uvjerenje da će institucija VKBI biti još jača i objediniti sve Bošnjake bivše Jugoslavije i dijasporu.

Predsjednik VKBI-a Nedžad Mulabegović je rekao da se posebnost tog vijeća, te kakav status ima u BiH, ogleda u činjenici da su unatoč političkim i ideološkim razlikama uspjeli opstati na okupu kao skupina individua koja promišlja isključivo „svojom glavom“.

– Razlog je u biti veoma jednostavan – Vijeće je otvorena platforma, gdje je svako mišljenje dobro došlo, gdje se diskusije, razgovori i savjetovanja vode na bazi argumenata i činjenica, koje imaju naučnu i stručnu podlogu, i gdje je interes zajedničkog iznad ličnog, pojedinačnog, interesa – istakao je Mulabegović.

Izrazio je uvjerenje da ukupnost onoga što Bosna i Hercegovina jeste, apsolutno može biti paradigma onoga čemu suštinski, barem deklarativno kroz dokumente, teži Europska unija i Vijeće Evrope.

Večeras su uručena su priznanja laureatima Vijeća za 2019. godinu i zahvalnice Bošnjačkom nacionalnom vijeću iz Srbije/Sandžaka, Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori, Mirvadu Kuriću i Avdi Huseinoviću.

Plakete Vijeća, posthumno su dodijeljene porodicama rahmetli Safeta Isovića, Isnama Taljića, Ibrahima Pašića, Lamije Hadžiosmanović i Nedžada Ibrišimovića.

Također, Plakete Vijeća dodijeljene su akamedicima i profesorima Abdulahu Šarčeviću, Enesu Kariću, Esadu Zgodiću, Galibu Šljivi i Avdi Sofradžiji, dok je posebno priznanje Počasni član Vijeća dodijeljeno Nijazu Hastoru.

“Hvala im što su me pozvali u svoje društvo. Bosna i Hercegovina je mala država, ali puna vrijednih ljudi u koje vjerujem da će ljubomorno čuvati njen kontinuitet i učiniti je boljim mjestom za život”, rekao je ovim povodom Hastor.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici bošnjačkih organizacija i institucija iz BiH, Crne Gore, Srbije-Sandžaka, Hrvatske, Makedonije i Kosova, prijateljskih organizacija iz BiH s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, bivši ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić, predstavnici akademske zajednice, ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.


(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close