Video/Foto: Udruženje Damar omladine obilježilo Međunarodni dan mira

Pod motom “Mir počinje osmijehom!”, Udruženje Damar omladine na platou ispred Hotela Centar u Visokom, danas je obilježilo 21. septembar – Međunarodni dan mira. Ulična akcija je obuhvatala podjelu 100 cekera sa porukama mira, flip na kojem su građani mogli ostaviti poruku mira, kao i izvođenje plesnog performansa Kluba ritmičke gimnastike “Pirueta ” iz Visokog. Ovu jednodnevnu aktivnost podržao World Vision, ured u Zenici, a partneri su: Udruženje “Mladih pozitivaca” Visoko, Klub Knjige Visoko i Klub ritmičke gimnastike “Pirueta” Visoko.

Ujedinjene nacije u cilju podizanja svijesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira među pojedincima i nacijama su 1981. godine donijele rezoluciju kojom se utvrđuje da se Međunarodnim danom mira smatra treći četvrtak u septembru. Prvo obilježavanje Međunarodnog dana mira je desilo se u septembru 1982.

Generаlnа skupštinа je 2002. godine zvаnično proglаsilа 21. septembаr kаo stаlni dаtum zа Međunаrodni dаn mirа. Time je UN pokаzаo svoju posvećenost miru u svijetu i pozvаo sve pojedince, grupe i nacije na djelovanje ka ostvаrivаnju tog ciljа.

Univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi – “Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”, a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on ovlada svijetom.

“Nije dovoljno samo govoriti o miru – čovjek mora vjerovati u njega. I nije dovoljno samo vjerovati u njega – čovjek mora raditi za njega.” – Eleanor Roosevelt

Video video prilogu koji slijedi možete pogledati atmosferu sa današnje akcije, kao i izjavu Edina Islamovića, predsjednika Udruženja “Damar omladine”.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close