Video/Foto: Visočka delegacija u gradu Bursa (Turska)

Delegacija zakonodavne i izvršne vlasti na čelu s načelnicom Općine Visoko Amrom Babić i grupom privrednika boravi u službenoj posjeti gradu Bursa (Turska).

konzulat-bih-visocka-delegacija

Domaćin visočke delegacije je Muzaffer Çilek (Čilek), ugledni turski biznismen i vlasnik brenda “Çilek”.

Inače, Muzaffer Çilek vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Njegov otac je iz Visokog, majka iz Banjaluke, a on je rođen u Bursi, gdje je prije 17 godina pokrenuo fabriku za proizvodnju dječjeg namještaja. Proizvodi sa zaštitnim znakom Çilek prodaju se u preko 450 prodavnica širom svijeta.

Zahvaljujući brzoj ekspanziji koja je počela 1996. godine otvaranjem prodavnica u Švicarskoj, Çilek je postao relevantan i na međunarodnom tržištu. Svoj brend, logotip i proizvod su uspjeli registrirati u 70 zemalja na pet kontinenata. Godišnji promet turskog giganta iznosi 220 miliona turskih lira (blizu 100 miliona eura).

konzulat2

Početkom prvog dana službene posjete, visočka delegacija je posjetila Počasni konzulat BiH u Bursi, gdje ih je dočekao počasni konzul Muzaffer Çilek koji je inače i predsjednik Upravnog odbora Centra za razvoj odnosa sa BiH (BIGMEV).

konzulat3

U ovom konzulatu se poslovni ljudi informiraju o mogućnostima investiranja i širenja ekonomske saradnje između Turske i BiH. Načelnica Amra Babić se zahvalila domaćinu na srdačnom dočeku, uz poziv da sa svojom delegacijom upriliči posjetu općini Visoko i da se na licu mjesta uvjeri u naše potencijale, te da pokrenemo investicije upravo u Visokom.

Prema predviđenom protokolu službene posjete, našu Općinsku načelnicu i još tri člana delegacije je najprije primio guverner Burse Şahabettin (Šahabetin) Harput, a nakon toga Mustafa Dündar, načelnik Općine Osman Gazi.

“Želim vam dobrodošlicu. Ova posjeta je vrlo značajna. Naravno, u uzajamnim posjetama pojavit će se mnogo poslovnih prilika za saradnju. Uskoro ćemo upriličiti posjetu BiH zajedno s našim privrednicima”, kazao je na početku radnog sastanka guverner Burse Şahabettin Harput.

guverner-burse-sastanak

“Prvenstveni cilj naše posjete jeste da inicijalnim susretima otvorimo mogućnost bolje poslovne saradnje u narednom periodu i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Nama je poznato da je Bursa na drugom mjestu u Turskoj po ekonomskom napretku i ja sam sigurna da su tom ekonomskom prosperitetu Burse doprinijeli barem jednim dijelom ovih 50.000 Bošnjaka koji žive u Bursi. Nadamo se da će ti Bošnjaci pomoći nama u BiH da od naše zemlje napravimo ambijent kakav je u Bursi, to je naša vizija”, istakla je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

U razgovoru s načelnicom Babić, načelnik Općine Osman Gazi, Mustafa Dündar je istakao da je preko 70% njihovog stanovništva porijeklom sa Balkana.

osmangazi-opcina-sastanak

“Mi smo se pobratimili sa mnogim općinama sa Balkana, imamo jake veze sa svim zemljama ali posebno sa BiH. Mnogo volimo Bošnjake i imamo poseban dijalog s njima. Sarajevska Općina Stari Grad je naša bratska općina i svake godine imamo uzajamne posjete. Vašu načelnicu i njen rad pratimo putem štampe i mnogo je podržavamo”, kazao je za ViPromo načelnik najveće općine u Bursi, Mustafa Dündar. Inače, općina Osman Gazi broji preko 1 milion stanovnika.

Načelnica Amra Babić se zahvalila na prijemu i u ugodnom razgovoru predstavila naš grad. “Ono što je sličnost između vaše općine i općine iz koje mi dolazimo je to što je općina Osman Gazi bila kolijevka Osmanskog carstva, a općina Visoko je kolijevka Bosne, još iz 10. vijeka”, kazala je načelnica Babić, te dodala da je naša namjera da osim prijateljskih, kulturnih i historijskih odnosa uspostavimo još bolje privredne odnose.

osmangazi-opcina-sastanak3

“Ono što BiH u ovom trenutku treba jeste pokretanje ekonomije, jedan impuls investicijama i to je najbolja i najkonkretnija pomoć za BiH u ovom trenutku. S tim ciljem je u ovoj delegaciji došao i veliki broj naših privrednika, te se nadam da ćemo u narednom periodu ostvariti dobre i korisne ekonomske odnose naših općina”, istakla je načelnica Babić.

osmangazi-opcina-sastanak-sa-pomocnicima

Također, tokom ovih sastanaka naše Općinske načelnice, direktori Javnih preduzeća i Ustanova općine Visoko održali su radni sastanak sa pomoćnicima Općinskog načelnika Dündara.

Na kraju prvog dana službene posjete, načelnicu Babić je u sjedištu grada ugostio Atilla Ödünç (Odunč), zamjenik gradonačelnika Burse.

gradonacelnik-bursa-sastanak

Ovim prijemima su pored načelnice Babić prisustvovali i Halim Zukić (predsjednik SDA Visoko), Vahid Hećo (predsjednik SBiH) i Ibrahim ef. Hadžić (glavni imam Medžlisa IZ Visoko).

heco-zukic-hadzic

Mnogobrojni sastanci sa zvaničnicima grada Bursa su odlična prilika za jačanje prijateljskih odnosa kao i sagledavanje mogućnosti međusobne saradnje u svim sferama, a naročito dolaska potencijalnih investitora u Visoko.

Tokom posjete Bursi, visočka delegacija je obišla i najvažnija historijska mjesta u ovom gradu, u kojem živi veliki broj građana porijeklom iz BiH.

Za sutra je između ostalog planirana posjeta fabrici namještaja Çilek, te prijem kod načelnika Općine Inegöl.

Ovakvi susreti i širenje poznanstava na ovom nivou, sa veoma utjecajnim, uspješnim i sposobnim ljudima, predstavnicima vlasti i privrednicima svjetske velesile kakva je Turska, su svakako dokaz da nova visočka vlast krupnim koracima ide naprijed i budi nadu u visočko bolje sutra.

Za ViPromo, iz Burse – Ismar Imamović

bursa.bel.tr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close