Video: Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc u posjeti Visokom

Na početku dvodnevne posjete BiH, zamjenik turskog premijera Bulent Arinc posjetio je Visoko.
U Turskoj delegaciji su pored zamjenika premijera i njegovih saradnika, također i ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, generalni direktor Agencije Anadolija Kemal Ozturk i predstavnici TIKE.

Srdačan doček u Maloj sali upriličila je načelnica Babić sa saradnicima te je uputila iskrene izraze dobrodošlice, a ovom prilikom je istakla da donirana komunalna vozila iz Republike Turske u Visoko stižu sljedeće sedmice.

“Vaša posjeta je još jedna potvrda prijateljskih odnosa dva naroda i dvije države i njihove snažne povezanosti, ali nadam se i podrška razvoju lokalne zajednice, njenom napretku i prosperitetu. Naš zajednički cilj je jačanje ekonomske saradnje i mi u Visokom očekujemo u narednom period značajnije Turske investitore i pokretanje novih investicionih projekata”, kazala je između ostalog načelnica Babić, te je ukratko predstavila našu općinu i kapacitete.

Aktuelni zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc je u prošlom mandatu bio je predsjednik parlamenta Republike Turske, a u svom obraćanju je istakao da je načelnica Amra Babić jako popularna u Turskoj i smatra da bi pobijedila i na izborima u Turskoj.
“U svojoj kratkoj posjeti BiH, imam čast i zadovoljstvo što sam prvo posjetio Visoko. Najiskrenije se zahvaljujem na ovako srdačnom dočeku. Ovo je moja peta posjeta BiH, jer sam ja prije obavljanja ove funkcije bio i predsjednik parlamenta Republike Turske, ali nikada nisam imao priliku da posjetim Visoko i Zenicu”, kazao je Arinc.

Planirano je da Turska delegacija danas posjeti Zenicu gdje će se sastati sa dužnosnicima Zeničko-dobojskog kantona i načelnikom Općine Zenica.

Kako je predviđeno zamjenik premijera Turske razgovarat će i sa rektorom Univerziteta u Zenici prof.dr. Sabahudinom Ekinovićem gdje će održati i predavanje te posjetiti Odsjek za turkologiju na Univerzitetu u Zenici.

Drugog dana posjete Arinc će u Sarajevu obići mezar prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Također, predviđeno je da u četvrtak ima sastanke sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close