Video: Penzionisanje 33 radnika RK “Vema”, a ostalima linearno uplaćivanje radnog staža

Vlada ZDK-a sa 240 000,00 KM i Općina Visoko sa 100 000,00 KM će osigurati penzionisanje 33 radnika RK “Vema” iz sredstava od prodaje iste.

Općinski sud u Visokom izvršio je dana 14.12.2015. godine uplatu sredstava od prodaje nekretnina u vlasništvu preduzeća “Velepromet – maloprodaja” d.o.o Visoko na depozitni račun ZDK. Pripadajući prihodi Kantona od prodaje nekretnina navedenog preduzeća iznose cca 910 000,00 KM.

33 radnika ovog preduzeća stekla su uvjete za penzionisanje, a Vlada ZDK će rebalansom kantonalnog Budžeta, kao i Općina Visoko, opredijeliti sredstva u iznosu od cca 240.000,00KM,  odnosno Općina Visoko 100 000,00 KM  za uvezivanje radnog staža za ove radnike.

Sve proceduralne aktivnosti su u toku, a sa ciljem da se navedena obaveze izmire do kraja tekuće godine.
Skupština ZDK na aktuelnom zasjedanju će donijeti neophodne odluke, a Kolegij Općinskog vijeća Visoko danas usaglašava uvrštavanje ove tematike za predstojeću sjednicu zakazanu za 26.12.2015. godine.

Na današnjoj press konfernciji u Velikoj sali Općine Visoko medijima su se obratili načelnica općine Amra Babić i Vitomir Blagojević, direktor “Velepromet-maloprodaje”.

Kako je naglasila načelnica Amra Babić, osim izmirenja obaveza za penzionisanje 33 radnika koji su stekli uslove, postoji usaglašena odlučnost Vlade ZDK i Općine Visoko da se i preostali dio sredstava usmjeri na izmirenje obaveza po osnovu radnog staže, linearno svim radnicima.

Ukupne obaveze po tom osnovu su oko 1,5 milion KM. “Velepromet – maloprodaja” raspolaže sa još nekretnina koje će otići u prodaju, a od prodaje istih će se nastaviti izmirenje obaveza po osnovu radnog staža za sve uposlenike ovog preduzeća.

magazinplus.eu

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close