Video: Nicolae i Elena Ceausescu – Smrt pod rafalima

Jedan je mostarski umjetnik nakon posjete Versaillesu rekao kako bi volio vidjeti kako je ta prekrasna palača izgledala za vrijeme Francuske revolucije.

Grandioznost i raskošnost Versajske palače i vrtova su obrnuto proporcionalne siromaštvu koje je vladalo Francuskom prije Revolucije 1789., pa i nije teško zamisliti kako su seljaci naoružani alatkama rastjerali pompozno obučene dvorjane.

Srećom ili nažalost, povijest se ponavlja, pa smo napad gladnog naroda na monumentalnu palaču mogli vidjeti 1989. u rumunjskom Bukureštu, a potpuna kronologija Rumunjske revolucije je dostupna i na servisu Youtube.

Rumunji su pod Nicolaem Ceausescuom živjeli u klasičnom zatvorenom komunističkom sustavu, najsličnijem SSSR-u pod Staljinom i Albaniji pod Hoxhom. Ceausescu je bio vladar života i smrti, neprosvijećeni apsolutist, a stilom vladanja je zajedno sa suprugom Elenom neodoljivo podsjećao tadašnje političke analitičare na versajske Luja XIV. i Mariju Antoanetu.

Njegov najveći oslonac je bila zloglasna Securitatea koja je Rumunje masovno slala na „službene puteve“ ukoliko bi zastranili sa Ceausescovog puta.

Ta 1989. je u povijesti dobila pridjev „revolucionarna“ kao i 1789. i 1849. prije nje. Berlinci su srušili Berlinski zid, a Česi i Slovaci su Baršunastom revolucijom dali primjer ostalima kako se kulturno vrši smjena sistema.

Kako bi se održao na vlasti, Ceausescu se tjedno obraćao Rumunjima na javnim skupovima koje je prenosila državna televizija. Bombardirao je narod floskulama o ugroženosti i stranim silama koje jedva čekaju raščerečiti Rumunjsku. Narod mu je donekle vjerovao, a onda je počeo vjerovati vlastitim želucima. Prvi neredi počinju u Temišvaru krajem 1989. Oslonivši se na ideološki zacementiran represivni aparat isprepleten od policije, vojske i tajne službe, Ceausescu zadužuje ministra obrane za rješavanje temišvarskih nereda i putuje u Iran.

Po povratku u Bukurešt, Ceasuescu organizira još jedan miting koji ga je i srušio. Umjesto parola, Ceausescua su dočekale uvrede, a zabezeknuti Nicolae nije mogao vjerovati što se događa. Poslije par dana bježi helikopterom iz predsjedničke palače, ali ga vojska brzo hvata.

Njegovo suđenje za genocid nad rumunjskim narodom proveden ubojstvima, izgladnjivanjem i smrzavanjem izgleda smiješno u usporedbi sa haškim maratonskim suđenjima. Sucima je trebalo sat vremena da donesu presudu kažnjavanjem diktatorskog bračnog para na smrt.

Nicolae i Elena Ceausescu su smaknuti rafalima iz automatskih pušaka u dvorištu vojarne što su TV kamere također zabilježile.

Novo doba nosi nove diktatore koji koriste druge metode dolaska na vlast. Umjesto revolucija, oni koriste demokratske izbore. Nepisano je pravilo da pred dolazak na vlast takvi totalitaristi koriste poruke o demokraciji i slobodama, da bi po dolasku na vlast istu demokraciju i iste slobode proglašavali opasnostima po sigurnost države cementirajući tako vlast kod lakovjernog naroda. Postoji jedan period u kojem takav narod može vjerovati parolama i floskulama o vanjskim i unutrašnjim neprijateljima, a onda takav sistem obično pada u krvi.

Bljesk.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close