Video: Amra Babić ugostila svjestkog lidera – osnivača karate stila Fudokan

Dr. Ilija Jorga (Soke Ilija Jorga, 10 DAN), univerzitetski profesor, doktor sportske medicine, osnivač karate stila Fudokan, danas je bio gost načelnice Amre Babić.
Ovaj svjetski lider tradicionalnog karatea po OSMI puta u Visokom realizira, od 23.-25. novembra, Tradicionalni karate seminar za trenere i takmičare iz cijele BiH.
Susret s načenicom Babić uprilićili su organizatori Tradicionalnog karate seminara: Građan Redžep, predsjednik državne asocijacije Tradicionalnog karatea u BiH i Midhat Hajdarević, predsjednika Karate kluba “Visoko”.
Osam godina za redom dr. Ilija Jorga dolazi u Visoko i prenosi svoje znanje i vještine na svoje sljedbenike.
Rezultat toga jeste činjenica da u posljednjih nekoliko godina takmičari iz BiH, ali i iz Visokog bilježe zavidne rezultate na svim takmičenjima. Visoko ima svoje svjetske, evropske i balkanske prvake, viceprvake i bronzane osvajaće medalja.

Susret načelnice Amre Babić sa ovim vrhunskim svjetskim sportistom i edukatorom, koji će u aprilu naredne godini ponijeti priznanje Kralja Japana za svjetskog lidera stila Fudokan, imao je informativni karakter ali i svečarski. U znak zahvalnosti na prepoznavanju Visokog kao bosanskohercegovačkog centra ove borilačke vještine, načelnica Amra Babić uručila je dr. Iliji Jorga suvenir – pečat kralja Tvrtka I.
U video izvještaju sažetak razgovora:

www.magazinplzs.eu

Dr Ilija Jorga, univerzitetski profesor, doktor sportske medicine, osnivač karate stila Fudokan 1980. godine zajedno sa prijateljem Taiđi Kazeom i bratom Vladimirom. Pionir karatea SFR Jugoslavije, naš najbolji instruktor karatea (Soke 10. Dan).

Redovni profesor fiziologije Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Prof. dr Ilija Jorga je počeo da se bavi karateom 1959. godine. Njegov prvi instruktor je bio njegov stariji brat prof. dr Vladimir Jorga, a kasnije njegovi učitelji su postali profesori Tetsuji Murakami, Taiđi Kaze i Hidetaka Nišijama.

Napredovanje po pojasevima

1967 crni pojas prvi dan (šodan) kod Tetsuji Murakamija, u Zagrebu.
1968 crni pojas drugi dan (nidan) kod Taiđi Kazea.
1971 crni pojas treći dan (sandan) kod Taiđi Kazea u Parizu.
1975 crni pojas četvrti dan (jodan) kod Taiđi Kazea u Beogradu.
1978 crni pojas peti dan (godan) kod Taiđi Kazea u Beogradu.
1982 crni pojas šesti dan (rokudan) kod Taiđi Kazea u Parizu.
1987 crni pojas sedmi dan (šičidan) kod Hidetake Nišijame u Los Anđelesu.
1998 crni pojas osmi dan (hačidan) kod Hidetake Nišijame u San Dijegu.
2003 crni pojas deveti dan (kudan) dodeljen od strane VTFSKF-a u Veroni.
2008 crni pojas deseti dan (judan) dodeljen od strane IBMA u SAD-u

Takmičar, trener i selektor

Proslavljeni šampion Evrope u katama i 13 puta jugoslovenski majstor u otvorenoj sportskoj borbi i ponovljeni šampion Evrope, takođe je osvajač medalja na mnogim međunarodnim turnirima. Na međunarodnim turnirima osvojio je 18 medalja, među evropskim i svetskim šampionima (Jorga je prvi šampion koji nije iz Japana, koji je pobedio na šampionatu sveta u Tokiju. Između 1968. i 1980. bio je selektor karate reprezentacije Jugoslavije i oni su osvojili 65 medalja na međunarodnim turnirima, takođe 12 evropski i svetskih šampionskih titula.

1981. napustio je Jugosovensku karate federaciju i počeo samostalnu karijeru. Nekoliko godina živeo u Francuskoj trenirao je sa Taiđi Kazeom, bio mu asistent na međunarodnim trening kampovima i očekujući zvanično priznanje jošitaka stila. Godine 1987. Jorga počinje sarađivati sa Hidetakom Nišijamom i zajedno sa njim počeo je da popularizuje tradicionalni karate kao njegov učenik. Njegova organizacija fudokan je četvrta velika organizacija sveta. Autor je mnogih knjiga sa bratom Vladimirom.

Osnivanje Fudokana

Na svoj rođendan, 15. novembra 1980. Dr. Ilija Jorga je prezentovao novi predavački sistem, moderan razvitak tradicionalnog karatea poznatog po nazivom Fudokan. Kate koje je tada demonstirao su: Heian oi-kumi, Taiđi šodan, Kaminari.

Privatni život

Profesor Dr. Ilija Jorga je oženjen sa profesorkom dr. Jagodom Jorgom, s kojom ima ćerku Anamarju i sina Aleksu.

sh.wikipedia.org

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close