BiHKultura življenjaLifestylePolitika

Vesna Švancer u posjeti Udruženju roditelja osoba sa posebnim potrebama “Zvijezda”

Zeničko Udruženje roditelja osoba sa posebnim potrebama “Zvijezda” upriličilo zabavu radi posjete dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Vesne Švancer.

Sudeći po brojnim naučnim istraživanjima, najbolji način da se poboljša život djece s posebnim potrebama, jeste njihovo uključenje u društveni život kroz škole, radionice, druženja i predškolske institucije. Nažalost, inkluzija djece sa umjerenom i težom mentalnom smetnjom ne praktikuje se u okviru regularnog obrazovnog sistema u BiH. Zbog toga, većina djece ne pohađa redovnu nastavu. Specijalne škole, dostupne su samo manjem broju djece s posebnim potrebama, koja žive u većim gradovima. Bez obzira na to pohađaju li specijalne škole ili ne, postojeći sistem naprosto doprinosi društvenoj isključenosti ove djece, tokom cijelog njihovog života.

Znajući dobro za taj problem, roditelji djece sa posebnim potrebama iz Zenice, osnovali su “Udruženje roditelja osoba sa posebnim potrebama Zvijezda”. Ovo udruženje je dobrovoljno-socijalno-humanitarnog karaktera, kojem je osnovni cilj postizanje najvećeg mogućeg stepena samostalnosti, edukacije, i socijalne integracije djece i omladine sa smetanjama u psihofizičkom razvoju.
Jednom sedmično organizuju se radionice za djecu i roditelje, u adaptiranim prostorijama obdaništa KANARINAC u naselju Crkvice, u Zenici. Broj djece koja pohađaju radionice, varira do 50. Uz podršku roditelja, logopeda i fizioterapeuta, djeca pokušavaju razviti motoričke, jezičke i orjentacijske vještine, kroz igru i učenje.
“Šira zajednica nije ni svjesna da oni postoje. Ne treba naglašavati da ne znaju sa kakvim se problemima suočavaju porodice djece s posebnim potrebama. Mi se borimo na dva fronta, pokušavajući podići nivo svijesti u zajednici, a s druge strane i kod roditelja. Nije tajna da mnogi od njih drže djecu kod kuće, skrivenu od vanjskog svijeta.” kaže jedan od roditelja.
A podrška “vanjskog svijeta” je upravo ono što njima treba. Atmosfera u igraonici je vesela, kao i na bilo kom mjestu na kom se djeca običavaju igrati. Posjetioci budu dočekani njihovim neodoljivim smjehom i zagrljajima. Udruženje također povremeno organizuje izlete za djecu, kako bi se imala priliku socijalizirati s vršnjacima.
Današnja zabava je upriličena radi posjete Dopredsjedavajuće Predstavnickog doma Federalnog parlamenta, gospode Vesne Švancer.
Šira zajednica nije dovoljno informisana sa kakvim se problemima suočavaju djeca i porodice djece sa posebnim potrebama. Naša sugrađanka i dopredsjedavajuća PD FBiH, Vesna Svancer,  jedna je od onih koja zna koliko je važno dati potporu ovoj ranjivoj populaciji. Jučer je posjetila Udruženje. Uručila je skroman poklon našem udruženju, i obavljeni su razgovori po pitanju rjesavanja osnivanja Dnevnog centra, radi dalje socijalizacije djece koja napune 21 godinu.  Djeca sa posebnim potrebama nisu žrtve koje traže zaštitu već djeca s jednakim pravima i odgovornostima, koja trebaju i mogu jednako pridonositi društvu, bitno je da svi damo svoj doprinos kako bi Udruženje opstalo i kako bismo ovoj djeci uljepšali život, istakla je Svancer. Djecu sa umanjenim sposobnostima ne određujmo po onom što im nedostaje, nego po onom što imaju, a to su njihovi talenti, ljepota, snaga, ljubav. Poštovanje različitosti i uvažavanje dostojanstva svake osobe obilježje je društva koje sebe smatra civiliziranim, humanim i pravednim.
A. Dž. – magazinplus.eu
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close