Kultura

Američkom univerzitetu u BiH Ministarstvo obrazovanja SAD-a poništilo (oduzelo) akreditacijske nadležnosti u decembru 2016.

ISTRAŽILI SMO

Imaju li studenti Američkog univerziteta u BiH američke diplome?

Među privatnim univerzitetima u BiH čije diplome bi mogle biti upitne spominju se i diplome sa Američkog univerziteta u Sarajevu.
U medijskim istupima sa ovog univerziteta govore o 3.000 studenata u 12 godina rada u BiH. Govore o kredibilnim američkim diplomama za bh. studente i posve novom, inovativnom načinu obrazovanja. „AUBiH je jedina visokoškolska institucija u regiji sa američkom akreditacijom (ACICS), sa ciljem da sadašnjim i budućim studentima u Bosni i Hercegovini pruži akademsko i profesionalno obrazovanje, zasnovano na američkom sistemu obrazovanja“ stoji u promo materijalu AUBIH iz aprila 2017.


Promomaterijal AUBiH iz aprila 2017.

S druge strane, na internetu se može pročitati da je Ministarstvo obrazovanja SAD-a poništilo (oduzelo) akreditacijske nadležnosti ACICS-u u decembru 2016. godine. Ako ACICS nema akreditacijske nadležnosti u SAD-u, ni akreditacija koju od ove institucije ima Američki univerzitet u Sarajevu ne može biti validna. Ko će i na koji način onda priznati diplome studenata sa AUBiH dobivene nakon decembra 2016?

Nije najjasnije ni kakav status Američki univerzitet u Sarajevu ima kod Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.
Na upit Patrije Ministarstvu obrazovanja KS koliko postoji privatnih univerziteta/fakulteta u Kantonu Sarajevu kojima je Ministarstvo izdalo dozvolu za rad, stigao je odgovor: “Sve visokoškolske ustanove sa područja Kantona Sarajevo, izuzev Američke škole za ekonomiju, posjeduju institucionalnu akreditaciju čija je procedura provedena na identičan način u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju“.

Denis Prcić, predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini nije želio govoriti za Patriju o statusu Američkog univerziteta u BiH. Na pitanja da li Američki univerzitet ima ili nema dozvolu za rad u Kantonu Sarajevo, Prcić nije želio odgovoriti ni 30 dana nakon upita.

Nije poznato ni gdje su kampusi Američkog univerziteta u BiH o kojima govore sa ovog univerziteta. Dio studenata Američkog univerziteta u Sarajevu nastavu sluša u zgradi na Alipašinom polju. S jedne strane zgrade je ulaz u zgradu televizije Pink BH, a stražnji ulaz koriste studenti koji pohađaju Američki univerzitet. Govori se o iznajmljenim i potpuno neuslovnim kancelarijama za održavanje fakultetske nastave. Ranije se nastava držala također u iznajmljenim prostorijama u biznis centru Unitic.


Američki univerzitet u Sarajevu u zgradi PINK BH 

Ako studenti Američkog univerziteta u Sarajevu ne mogu dobiti američku diplomu jer Univerzitet nema akreditaciju, ostaje onda samo bosanska diploma. Ako Univerzitet nema dozvolu za rad Kantonalnog ministarstva, da li je validna i ta bosanska diploma?

U Ministarstvu obrazovanja KS znaju za probleme na Američkom univerzitetu. SDA-ovog ministra obrazovanja Elvira Kazazovića o problemima na AUBiH, kao i na probleme na SSST-u profesora Ejupa Ganića upozorili su i novinari i neki saradnici. Do danas nije učinio ništa da se greška ispravi.

Neprijavljivanje krivičnog djela je također krivično djelo. Prema Članu 265. Krivičnog zakona FBiH lažno reklamiranje se tretira kao ‘obmana kupaca’. A obmana kupca također je krivično djelo, prema istom zakonu.

 

nap.ba

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close