BiHPolitika

Velimir Jukić: Istrajni profesionalac

Kada je, nedavno, gostujući u jednoj TV emisiji, Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, najavio da će, i pored svih protivljenja, Agencija objaviti rezultate popisa stanovništva obavljenog prije skoro tri godine, mnogi nisu vjerovali da će imati dovoljno kuraži da to i učini, s obzirom na ozbiljne prijetnje političara iz Republike Srpske da oni te podatke neće priznati i da će, budu li objavljeni, blokirati rad institucija BiH.

Teški napadi

Jukić je mirno saopćio da je odluka o utvrđivanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima i preporukama IMO tima te da ga to što političari prijete i poručuju ne interesira.

Popis je, kao i mnogo šta drugo u BiH, nažalost, dugo bio stvar politike iako je u cijelom svijetu stvar matematike, odnosno suhih brojeva o stanju u jednoj zemlji koje se utvrđuje na osnovu naprijed sačinjene metodologije i propisa i čiji se rezultati ne mogu podešavati spram želja političkih subjekata te zemlje, jer su stvar utvrđenih činjenica na terenu.

Želje su, zna se, bile da se iz ukupnog broja popisanih građana izbaci njih 196.000 koji rade i školuju se u inozemstvu, a kojima su dom i stalna adresa bili i ostali u BiH, čime bi, prema zamisli određenih politika, rezultati popisa pomogli ostvarenju njihovih političkih ciljeva.

Velimir Jukić je, otkako je najavio datum objave rezultata popisa, od jednog broja svojih saradnika iz RS, kao i zvaničnih predstavnika tog entiteta bio izložen teškim napadima, pritiscima, kao i osporavanjima njegove kompetentnosti i ljudskih namjera. Naime, činilo se sve da prolongira datum objave rezultata popisa, tražilo da mu se naredi „s vrha“ da to učini, ucjenjivalo ga se, prijetilo traženjem ostavke, nepriznavanjem objavljenog itd.

Poštivanje roka

Svjestan da ne smije upasti u zamku političkih prepucavanja o stvarima koje se isključivo tiču struke, Jukić na napade nije odgovarao, a i kad je to činio, držao se činjenica i zakonom utvrđenih pravila o popisu, odlučno odbijajući da od statistike pravi politiku. Zakonom predviđeni rok o objavi rezultata popisa, znao je, mora se poštovati i u tome je istrajao.

Da je bilo šta drugačije uradio, cijenu ne bi platio samo on već i država koja mu je ukazala povjerenje da vodi instituciju kakva je Državna agencija za statistiku. Odolio je svim pritiscima i na tome mu treba čestitati!

Iz biografije

Velimir Jukić rođen je 1960. godine u Posušju. Diplomirani je inžinjer geologije i magistar ekonomskih nauka. Član je HDZ-a BiH od njegovog osnivanja i godinama je dio najuže strukture ove stranke. U dva mandata bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kao i delegat u Domu naroda FBiH. Na čelo Agencije za statistiku BiH imenovan je u decembru 2015. godine. Živi u Mostaru, oženjen je i ima petero djece.

 
Autor: A. HADŽIĆ

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close