Kultura

Vatikan preuzima upravljanje Međugorjem!

Uskoro će biti imenovan administrator Svete Stolice

PAPA FRANJO ODLUČIO: Vatikan preuzima upravljanje Međugorjem!

Papa Franjo uskoro će imenovati posebnog administratora (upravnika) Svete Stolice za Međugorje. Tu neslužbenu informaciju još nije moguće potvrditi, ali pretpostavlja se da bi Vatikan upravljanje Međugorjem trebao preuzeti u narednih nekoliko mjeseci.

Šta to konkretno znači, nikome nije poznato, sve dok se službeno ne objavi imenovanje vatikanskog administratora, ali pretpostavlja se da bi to značilo da će Međugorje dobiti status svetišta kojim će upravljati papin upravnik, ali da će za župu Međugorje i pastoralne aktivnosti, kao i dosad, biti zaduženi franjevci Hercegovačke franjevačke provincije, piše Večernji.hr.

Posmatrano sa strane, vatikanska uprava nad Međugorjem zapravo je situacija u kojoj bi sve strane trebale biti na dobitku, a niko na velikom gubitku.

Naprimjer, hercegovački fratri ostat će bez dijela samostalnosti u odlučivanju, ali će im s leđa pasti veliki teret u odnosima s mjesnim biskupom jer Vatikan na sebe preuzima svu odgovornost i, potpadanjem Međugorja pod njegovu izravnu ingerenciju, Međugorje postaje “eksteritorijalno” u lokalnim okvirima, koji su svih ovih 35 godina bili opterećeni golemim bremenom odnosa lokalnih biskupa prema međugorskom fenomenu.

S druge strane, zadovoljan može biti i mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski biskup mons. Ratko Perić, jer autoritet Vatikana bit će garant da ondje neće biti nikakvih zastranjenja ili sablazni.

Misli se, čak, da je želja da se Međugorje stavi pod direktnu upravu Svete Stolice odgovor na brojne pritiske i akcije upravo mjesnog biskupa mons. Ratka Perića na vatikanske strukture svih ovih godina, premda postoji i jedna teorija da je popularnost Međugorja zasmetala velikim svetištima Lourdesu i Fatimi, pa su i oni snažno lobirali da se Međugorje stavi pod vatikansku upravu, piše u svojoj analizi Večernji.hr.

Autor: Redakcija

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close