Veliki problemi u duhanskoj industriji: Samo u BiH akcize plaćaju unaprijed

Situacija u duhanskoj industriji je nezavidna, potrošnja cigareta pada na području cijele regije. Velika je razlika u cijenama u zemljama regije, a veliki faktor za pad prodaje je i nivo zaposlenosti, prosječna plata, kao i sama cijena cigareta. Podaci su ovo do kojih je u svom istraživanju došla istraživačka agencija Nielsen, a koji su predstavljeni na Talk IN Business konferenciji održanoj jučer u Sarajevu.

Strategije

– Pad potrošnje cigareta je trend do kojeg je došlo zbog podizanja poreza na cigarete, ali i zbog rasta crnog tržišta. To su sve stvari koje treba pratiti i gledati kako će se dalje odvijati i u saradnji sa proizvođačima praviti ispravne poslovne odluke kako bi na kraju svima bilo dobro. Prije svega mislim na strategije koje se odnose i na cijene i na sami imidž brenda, kazao je za Oslobođenje Berislav Znidarčić iz agencije Nielsen, te dodao kako su u BiH potrošači uglavnom odani domaćem proizvođaču cigareta, to jeste Fabrici duhana Sarajevo, dok su u Hrvatskoj dosta zastupljeniji strani brendovi.

Sanel Čeljo iz kompanije Nelt, koja je distributer pojedinih duhanskih kompanija, između ostalih i Japan Tobacco Internationala, kazao je kako se distributeri iz BiH susreću sa nekoliko problema. Jedan je plaćanje akciza unaprijed, što je karakteristično samo za bh. tržište, dok u Srbiji i Hrvatskoj, naprimjer, uvoznici i proizvođači porez plaćaju prilikom preuzimanja i puštanja proizvoda na tržište.

– Tada se i plaća akciza. Kod nas je situacija takva da, kada napravimo narudžbu od proizvođača, moramo prijaviti tu narudžbu, naručiti markice i prilikom preuzimanja markica platiti čitavu akcizu, a potom te markice poslati proizvođaču na proizvodnju. To je proces od oko sedam dana. Nakon toga, proces proizvodnje traje oko 15 dana do mjesec, a mi smo već platili tu akcizu. Tek nakon toga nama dolaze cigarete koje plasiramo na tržište. To je još nekih 15 do 20 dana dok se ne naplate sredstva sa tržišta. Tako da taj cijeli proces, od plaćanja akciza do naplate sredstava, traje i do dva mjeseca i to je jedan od gorućih problema distributera, kazao je Čeljo.

Sa ovim problemom upoznati su i Uprava za indirektno oporezivanje i entitetska ministarstva finansija, međutim, nikome se izgleda ne žuri da ga riješi.

Breme oko vrata

– Državi ovakva situacija odgovara, ali je distributerima i proizvođačima cigareta to veliko breme oko vrata i to je nepošteno jer mi moramo uzeti sredstva od banaka da platimo akcize, i onda moramo bankama vraćati kamate, što nam se nikako ne isplati. Jedan od velikih problema su i cijene na markicama, posebno sada u periodu poskupljenja. Dakle, nama sada predstoji poskupljenje cigareta od 1. januara i dešava se da cijene na paklici cigareta ne odaju stvarno stanje na prodajnom mjestu. Mi sada imamo zalihe cigareta sa starom cijenom na markici i od 1. januara, kada poskupe cigarete, doći će i do toga da će jedno pisati na markici, a drugačije će se naplaćivati, poručio je Čeljo.

Da je industrija u nezavisnom položaju istakla je i Alma Nefić iz kompanije Legenda Tobacco, koja je zastupnik KT&G-a za BiH. Ova kompanija je nova na tržištu BiH, ali trude se da inovacijama i kvalitetom dođu do kupaca. Međutim, iako su novi, problemi u ovoj industriji za sve su isti.

– Stalno povećanje akcizne politike utiče na smanjenje broja potrošača. Veliki problem je što se sva akciza za proizvod plaća avansno, što zahtijeva veliki kapital i velika ulaganja. S druge strane je pogodnost što je tržište otvoreno u smislu maloprodajnih lanaca i što su potrošači u BiH veoma skloni probanju novih proizvoda, kazala je Nefić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close