Veliki odaziv domaćeg tržišta, nema potrebe za izvozom krompira u EU

Bosna i Hercegovina priznata je kao zemlja bez prisustva štetnog organizma prouzrokovača prstenaste truleži krompira te je na osnovu toga krajem jula u Službenom listu Evropske unije objavljena Provedbena odluka Komisije EU kojom je dozvoljen izvoz merkantilnog krompira iz BiH u EU.

Proizvođači, iako su i ranije očekivali tu odluku, zadovoljni su postignutim, no ove godine nije bilo potrebe za izvozom jer se domaće tržište odazvalo velikom potražnjom i prihvatljivom cijenom.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH, i proizvođač iz Ljubuškog, Dobroslav Bukmir Feni je kazao da će odluka EU znatno unaprijediti proizvodnju, ali da treba ispuniti još nekoliko uvjeta.

Govoreći o ljubuškim proizvođačima, kojih ima više od 400, kazao je da su sve količine krompira prodali na domaćem tržištu po prihvatljivoj cijeni.

– Kao malo koje godine berba ranog krompira otišla je na našem tržištu, to je dobro jer, bez obzira na ‘zeleno svjetlo’, treba još neke sitnice srediti da bismo izašli na tržite EU – istakao je Bukmir, precizirajući da još ima manjih graničnih problema.

Naveo je da su to banalni problemi, a jedan od njih je, naprimjer, koliko zemlje smije biti na krompiru kada prelazi granicu.

Na rješavanju tih problema poljoprivrednici već rade, a Bukmir je siguran da će u narednu sezonu ući potpuno spremni.

Rekao je da do sada krompir nije izlazio iz države, a smatra da ove godine neće ni izlaziti. Mišljenja je da se proizvođači ni iz drugih dijelova BiH neće odlučivati na taj korak, jer je rani krompir prodat u okvirima granica, a sorte koje stižu kasnije neće dati velike prinose zbog visokih temperatura, tako da će, vjerovatno, i one naći domaće kupce.

Prijedlog predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avde Muslimovića, u vezi s unapređenjem proizvodnje merkantilnog kromira je da se uvrsti u bilo koji oblik poticaja.

Siguran je da bh. proizvođači imaju kvalitet te da ga treba promovirati na EU tržištu.

– Pozdravljamo sve što se radi za interes poljoprivrede. Sigurno je da ćemo pomagati da odluka o izvozu bude iskorištena – naglasio je Muslimović.

Odluka je kruna višegodišnjeg rada Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja i nadležnih organa i institucija entiteta i Brčko Distrikta BiH, odnosno priznavanje rezultata kontinuiranog višegodišnjeg provođenja Programa posebnog nadzora nad karantinskim štetnim organizmima, u BiH započetog 2011. godine.

Iz Uprave navode da, do sada, sve ide planiranom i očekivanom dinamikom te da svi nadležni sarađuju da bi Odluka dala željene rezultate.

Za provođenje Programa morali su se steći uvjeti, što podrazumijeva donošenje potrebnog zakonodavstva usklađenog sa zakonodavstvom EU, obuke laboratorijskog osoblja, fitosanitarne inspekcije, administrativnog osoblja i poljoprivrednih proizvođača, kao i nabavka neophodne opreme fitosanitarnim laboratorijama.

Uprava poziva poljoprivredne proizvođače i sve odgovorne za zdravlje bilja kod proizvođača krompira u BiH da kontinuirano i s najvećom pažnjom i ozbiljnošću nastave pratiti zdravstveno stanje krompira i o svim uočenim simptomima blagovremeno obavijeste nadležne organe i institucije, kao i da slijede i dosljedno primjenjuju Zakon, podzakonske i druge akte u vezi s ovim.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close