Ljubav, emocije, tuga i ‘pjesme koje vole tišinu’: Pogledajte kako je Balašević oduševio sarajevsku publiku!

U punoj sarajevskoj Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” sinoć je pjesnik i kantautor Đorđe Balašević oduševio publiku, pjevajući svoje najveće hitove

Koncert je oko 21.00 sat otvorio pjesmom “Remorker ” i pozdravio publiku koja ga je dočekala gromoglasnim aplauzom ponovivši i ovaj put da je u Sarajevu itekako dobrodošao.

Kazao je da su neki pitali zašto nije među prvih pet pjevača koji su najpoželjniji gosti u Sarajevu, a on je odgovorio, u svom stilu, da za to ima dva razloga. Prvi je što on nije pjevač, a drugi je taj što on u Sarajevu ne gostuje.

Pjevao je Balašević “Lijepu protinu kći”, “Neke nove klince”, “D-mol”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Djevojku sa čardaš nogama”, “Posljednju nevjestu”, “Oliveru”, “Miholjsko ljeto” i mnoge druge.
Ovaj novosadski pjesnik, kompozitor i pjevač priredio je koncert za pamćenje pod nazivom “Kad tamburama mangupi prepreče put…”.

Pjevajući svoje najbolje balade kazao je da svako zna da napravi galamu na koncertu, najlakše je napraviti galamu, dodajući da njemu trebaju klinci koji znaju da naprave tišinu, zato je svirao pjesme koje vole tišinu te je sve podsjećalo na serenadu.

Podsjetio je publiku da je ranije dobio i ključeve grada, ali je ocijenio da ih je dobio prekasno, jer da ih je dobio devedesetih ne bi mogao tek tako da iz Sarajeva “utekne”, a još teže bi se bilo u Sarajevo vratiti.

– Vi Bosanci ste takav svijet. Brzo planete, ali brzo i praštate, dok se mi ravničari teško najedimo, ali zato smo opasna zlopamtila. Konfiguracija terena kod vas je takva pa je moglo da se zbriše kroz mišije rupe, a da se vrati na velika vrata. Lijepo je što ste svima oprostili, ali to je tek pola posla. Najteži dio dolazi kad budu trebali sami sebi oprostiti – naglasio je Balašević.
Otpjevao je i pjesmu “Samo da rata ne bude”, ali je ovaj put izrazio nadu da će se ona jače i glasnije čuti te pomoći da se ratovi više nikada ne ponove.
Nije zaboravio da se pjesmom “Duet” sjeti svog prijatelja preminulog Kemala Montena. Otpjevavši tu pjesmu kazao da je umjesto minute šutnje njemu posvetio tri minute pjesme znajući da bi i Monteno tako htio.

Koncert u Sarajevu pratio je vizuelni spektakl na bini od 200 kvadratnih metara, pretvorenoj u starogradsku ulicu noću, u kojoj su se vidjeti prozori, stepenice, stare petrolejske lampe, stolovi i stolice.

Balašević je svoj posljednji nastup u Sarajevu održao 2011. godine upravo u prepunoj Zetri, a sinoćnji spektakl posvetio je serenadi.


(Fena/mr, Foto/nn – DEPO)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close