-TopSLIDEFotoVisoko

Veliki broj građana danas je prisustvovao obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

SVEČANO NA SVEČANOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA, A POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Veliki broj građana danas je prisustvovao obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
“Dobro došli na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Visoko, kojom obilježavamo tridesetdrugi Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Gledajući brojanje godišnjica dužinom života običnog čovjeka značajna je ovo godišnjica, ipak, brojeći državnički, nama značajna brojka, zapravo je tek početak nastavka naše historijske državnosti. Ako se referišemo na Bosnu iz 949. godine i vrijeme Konstantina Porfirogeneta, koji nas spominjaše u svome djelu De administrando imperio, ili na 1189. godinu kad slavu naše domovine Kulin ban potvrdi poveljom o slobodnoj trgovini, onda historijski kontinuitet, ma kako mlađahno zvučao, itekako dobija na težini. Historičari se razilaze o broju značajnih datuma u milenijskoj historiji Bosne i Hercegovine, ali mi kao savremenici itekako znamo koliko je važan današnji dan, koliko je krvi proljeveno i koliko života dato da bismo mi danas bili tu gdje jesmo i uživali blagodati slobode. Mi znamo cijeniti te žrtve.
Svakodnevno se u medijima i na cjelokupnoj političkoj sceni smjenjuju one snage koje bi da nas dijele i koje bi domovinu dali uzurpatorima. U globalnim okvirima svjedočimo dvjema teškim agresijama, sjećajući se i nedavne agresije na našu zemlju. Nijedna agresija nije porodila ništa dobro i nećemo sebi dopustiti da se agresija ponovi. Naši su očevi znali zemlju odbraniti, na nama je da tekovine te odbrane i sačuvamo. Mada govorimo sa operativnog lokalnog političkog nivoa, znamo da smo jaka karika u vertikali političkih zbivanja i znamo da samo predanim radom, zalaganjem i ulaganjem možemo i moramo ići naprijed. U protekle tri godine pokazali smo da znamo kako unaprijediti zadužbine naših očeva. Ekonomski i infrastrukturni razvoj, praćeni kvalitetnijim obrazovanjem, osnaživanje kulturnih i sportskih veza ono su na čemu smo radili i radimo, naša su zadaća, a mi svoje zadatke predano i izvršavamo.
Grad u kojem mi živimo je svijetli primjer iskrene ljubavi prema svemu bosanskom. Visočani su od davnina bili vrijedni ljudi, Visočani i Visočanke koji su uspješni u biznisu, sportu, glumi, pjevanju su najbolji ambasadori našeg grada i zemlje, jer promicanjem najbolje verzije sebe se pokazuje ljubav prema domovini. Ljubav i poštovanje se pokazuje i odgovornim odnosom prema zajednici, komšiji, porodici, nemoćnim, iznemoglim. Zato budimo najbolji u svemu!
Visoko je bio jak centar u srednovjekovnoj Bosni. Situacija u kojoj svjedočimo da je Visoko jedno veliko gradilište, daje nam za pravo da tvrdimo da ćemo historijske imperative osavremeniti i u aktuelnom trenutku implementirati. Bosna je opstala i uvijek će opstajati, to neka svako zna! I zato živjela Bosna i Hercegovina i neka nam je svima sretan ovaj dan.
Sretan Dan nezavisnosti!” – kazao je gradonačelnik Ganić prilikom obraćanja na svečanoj sjednici.
Učenici OŠ Safvet beg Bašagić, OŠ Mula Mustafa Bašeskija i učenici Gimnazije Visoko svojim tačkama su dodatno uljepšali kulturni program svečane sjednice i izazvali aplauze svih prisutnih u sali.
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close