PolitikaSvijet

Velika Britanija izašla iz Europske unije

Velika Britanija napustila je Europsku uniju i tako postala prva članica koja je napustila europsku porodicu. Sada počinje tranzicijsko razdoblje od 11 mjeseci tokom kojeg će britanska vlada pregovarati s vodstvom Unije o budućim odnosima.

Odigrao se istorijski trenutak za Veliku Britaniju. U ponoć, po srednjoeuropskom vremenu, Britanija je postala prva zemlja koja je izašla iz Europske unije.

– Za mnoge je ovo zadivljujući trenutak nade, trenutak za koji su mislili da nikada neće doći. Mnogo je i onih koji, naravno, osjećaju tjeskobu i gubitak. Postoji i treća skupina, možda i najbrojnija, koja se počela brinuti hoće li politička rasprava i svađa doći kraju. Razumijem sve te osjećaje i moj je zadatak, kao i zadatak Vlade, ujediniti ovu zemlju i povesti nas naprijed. Večeras je najvažnije poručiti – ovo nije kraj već početak, ovo je rađanje nove zore. Podiže se zastor u novom činu naše velike nacionalne drame, rekao je britanski premijer Boris Johnson u videoporuci na Facebooku u svom obraćanju naciji koja se podijelila nakon referenduma na kojem se 52% Britanaca izjasnilo za izlazak iz EU-a.

Donosimo i komentare francuskog predsjednika i njemačke kancelarke.

– Moramo poštovati odluku Britanaca, Francuska je to uvijek činila. Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva je šokantan, riječ je o istorijskom alarmu koji mora imati odjeka u svim članicama Unije i mora se čuti u cijeloj Europi. Doista se moramo zamisliti, nakon 70 godina neka od zemalja napušta Europsku uniju, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

– Postoje primjeri međunarodnih trgovinskih pregovora. O Velikoj Britaniji uveliko zavisi na koji način želi urediti odnose s Europskom unijom. EU ima integrirano unutarnje tržište s četiri osnovne slobode. Što se više Velika Britanija udalji od postulata unutarnjeg tržišta, to će biti veće promjene u našim budućim odnosima. EU u te pregovore ulazi u dobroj vjeri, ali štiteći vlastite interese. I Velika Britanija ponašat će se na isti način, rekla je njemačka kancelarka Anglea Merkel.

Večeras je ispred sjedišta Europskog parlamenta simbolično spuštena britanska zastava. Sada će Unija imati 27 članica. Ali i 66 miliona stanovnika manje.


(HRT )

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close